5G internet; dit is wat we weten

Als het mobiele internet je niet snel genoeg gaat, dan is er op zich goed nieuws te melden. De ontwikkelingen op dit gebied staan namelijk absoluut niet stil en het 5G netwerk is volop in ontwikkeling. Dit is de nieuwste stap op het gebied van mobiel internet, waar nog betere snelheden mee moeten kunnen worden behaald. In combinatie met Tele2 onbeperkt bellen heb je met 5G alles tot je beschikking. Een goede stap vooruit natuurlijk. In dit artikel nemen we een aantal zaken op het gebied van 5G met je door..

Vertraging opgelopen

5g internetHet snelste mobiele internet heeft wat vertraging opgelopen. En ja dat is ergens wel een beetje ironisch. Deze vertraging heeft ermee te maken van Tele2 recentelijk is overgenomen door T-Mobile. De Europese commissie is deze overname nu druk aan het onderzoeken en hierdoor kunnen op dit moment de 5G frequenties nog niet geveild worden.

We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat we daadwerkelijk een volgende stap gaan maken op het gebied van mobiel internet. Het was al bekend dat er door deze overname wat vertraging zou gaan plaatsvinden, maar de Europese commissie heeft meer tijd nodig voor een beslissing. Tot die tijd is het dus afwachten.

Genoeg concurrentie?

Nu zijn er in Nederland best wel een aantal sim only providers te vinden, maar de E.U. maakt zich zorgen dat door de overname fusie van Tele2 & T-Mobile de concurrentie te klein wordt. Want alhoewel er veel providers zijn, maken ze allemaal gebruik van netwerken van KPN, T-Mobile, Vodafone & Tele2. Je zou in feite kunnen zeggen dat er dus maar 4 ‘echte’ providers zijn, de rest maakt allemaal gebruik van deze netwerken. Als er straks nog maar 3 netwerken over zijn, zou het kunnen voorkomen dat de concurrentie dus te klein wordt. De commissie is zich hierover aan het buigen en komt hopelijk snel met een uitspraak. In andere E.U. landen zoals Denemarken en België is het al voorgekomen dat 3 providers te weinig was. Er bestaat dus een reële kans dat de commissie het er niet mee eens gaat zijn.

2020

De bedoeling was dat er in 2020 een 5G netwerk in Nederland zou zijn, maar dat kunnen we waarschijnlijk wel vergeten. De Europese commissie heeft nu nog niet eens een uitspraak gedaan, maar als ze dat wel doen moet de ACM zich er ook nog over buigen. Daar zullen waarschijnlijk ook weer maanden overheen gaan, dus voordat de 5G veiling in Nederland van start kan gaan zijn we waarschijnlijk 2020 al gepasseerd. Wij blijven echter hoop houden!