75% Nederlanders getroffen door cybercriminaliteit

nov 16, 2019

Tegenwoordig is er steeds meer criminaliteit op het internet. Het is misschien ook wel logisch dat hier een stijging in te zien is, want steeds meer mensen maken gebruik van laptop, computers & smartphones. Nu blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het ministerie van Justitie en Veiligheid dat 75% van de Nederlanders met cybercriminaliteit te maken heeft. Wil je Telfort opzeggen of een andere provider? Lees dan eerst even verder.

Phishing

phishingVolgens het onderzoek zijn de meest voorkomende vormen pogingen tot phishing (56%), onbekende links ontvangen via social media (37%) en het zenden van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (20%). Het interessante is dat ongeveer 25% van de Nederlanders denkt weinig risico te lopen op het internet. Daarnaast neemt slechts de helft van de mensen maatregelen om de veiligheid op internet te verbeteren nadat er een incident heeft plaatsgevonden. Ook installeert slechts 43% software om virussen te weren.

Zorgen van de minister

De minister van Justitie en Veiligheid (Fred Grapperhaus) vindt de cijfers zorgelijk. “Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld” “De gevaren online zullen de komende jaren alleen maar toenemen, dus we moeten onszelf ook beter beveiligen.”, aldus de minister.

Volgens de nieuwe begroting heeft de overheid eenmalig 30 miljoen euro vrijgemaakt om cybercriminaliteit beter aan te pakken. Of dat voldoende is moet nog blijken. Wil je geld besparen? Vergelijk dan abonnementen op onze website.