telefoon kopen met vals geldJe hoort de laatste tijd niet zoveel nieuwsberichten meer over mensen die met vals geld iets proberen te kopen. Veel winkels hebben immers apparaatjes waarmee heel eenvoudig biljetten kunnen worden gecontroleerd. De criminelen kiezen daarom vaker voor de aanschaf van producten via websites zoals Marktplaats. De aanschaf van een los toestel in combinatie met een sim only abonnement wordt steeds populairder.

Wanneer je een transactie doet van consument tot consument, is de kans klein dat de biljetten gecontroleerd zullen worden door de verkoper. De verkoper van een mobiele telefoon was afgelopen donderdagavond slachtoffer van iemand die de met vals geld wilde afrekenen. De verkoper was echter scherp en liet zich niet in het ootje nemen. De politie is ingeschakeld en de 22 jarige man uit Amsterdam is aangehouden.

Afspraak

De verkoper en de Amsterdammer hadden donderdagavond rond 22:30 een afspraak gemaakt. Nadat de verkoper de telefoon had gezien, wilde hij deze aanschaffen voor de vraagprijs van €900,-. Toen de koper de biljetten overhandigde aan de verkoper, merkte hij direct dat er iets niet in de haak was.

De textuur van de biljetten weken af van het origineel en ook ontbraken bepaalde veiligheidskenmerken op de biljetten. De verkoper confronteerde de koper en deze werd zenuwachtig en wilde vertrekken. De verkoper kon de koper tegenhouden en schakelde de politie in. Nadat de politie gearriveerd was, bleken de biljetten inderdaad vals te zijn. De Amsterdammer is ingerekend en meegenomen naar het bureau voor tekst en uitleg.

Oppassen bij verkoop

Zo blijkt maar weer dat je goed moet oppassen als je een telefoon tweedehands verkoopt. Gelukkig was deze verkoper zeer scherp op dit gebied, maar het zou toch zonde zijn als je een mooie telefoon hebt verkocht en dat later blijkt dat je nep geld hebt ontvangen. Criminelen worden steeds slimmer en nu proberen ze nietsvermoedende consumenten te ontdoen van hun telefoon. Het aanschaffen van een machientje dat biljetten controleert is zeker geen slecht idee. Online kun je ze voor een paar tientjes aanschaffen, dan weet je zeker of de biljetten echt zijn en kom je niet voor verassingen te staan.