In de periode 2015 – 2017 heeft een Australische jongen ingebroken in de interne systemen van Apple. De rechter heeft hem geen celstraf opgelegd.

apple inbraakToen hij wist in te breken in de systemen van Apple (hacken), was de jongen 16 jaar oud. De jongen kon gevoelig data en toegangscodes downloaden vanaf de systemen. Hij had een fascinatie voor het merk en het inbreken in de systemen gaf hem een kick en werkte verslavend. Hij wist in de loggen op een VPN-netwerk dat door medewerkers van Apple gebruikt werd om vanaf afstand in te kunnen loggen op de systemen.

De jongen had voor een terabyte aan gekopieerde bestanden op zijn computer staan. De inbraak werd opgemerkt door werknemers van Apple. Alles is vervolgens afgeschermd en gemeld bij de autoriteiten. DE jongen heeft alles bekend en kreeg van de rechter acht maanden proeftijd opgelegd als straf. Volgens Apple zijn er geen klantgegevens gestolen.

Opmerkelijk is het natuurlijk wel dat een zestienjarige jongen kan inbreken bij 1 van de grootste bedrijven ter wereld. Zo zie je maar dat er altijd een zwakke plek is in de beveiliging van een systeem. Hopelijk heeft de jongen zijn lesje geleerd. Misschien is een baan als ethische hacker een goed carrièrepad?

Eerder schreven we al over de iPhone XS en de iOS 12 update van Apple. Laten we hopen dat dergelijk inbraken in het vervolg niet meer voorkomen, we willen immers niet dat onze data buit gemaakt wordt.