Buschauffeur ontslagen die op zijn telefoon keek tijdens busrit

dec 20, 2019

telefoon tijdens rijdenDe rechter heeft in een recente zaak geoordeeld dat busbedrijf Arriva een buschauffeur ontslagen mag worden om hij tijdens het werk op zijn smartphone keek. In maart botste de lijnbus tegen een vrachtwagen op een kruising. Dit alles vond plaats in Tilburg.

De dag nadat de botsing plaatsvond, werd de buschauffeur geschorst. Omdat lijnbussen tegenwoordig zijn voorzien van camera’s, was te zien dat de chauffeur vlak voor het ongeluk met zijn telefoon bezig was. Het is niet duidelijk of het telefoongebruik van de chauffeur de oorzaak van de botsing was. Voor de rechter maakt dit geen verschil. In de uitspraak is het volgende te lezen “Tegen beter weten in heeft hij zijn mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden in een bus met meerdere passagiers”. Je mag natuurlijk verwachten dat een buschauffeur weet hoe gevaarlijk het gebruik van de smartphone is achter het stuur. Niet alleen in hier in Nederland, maar uiteraard ook in het buitenland.

Verweer van de buschauffeur

De buschauffeur heeft zich uiteraard verweerd tijdens de rechtszaak. Hij heeft aangegeven dat hij op zijn telefoon keek in verband met zijn zieke zoontje. De rechts heeft aangegeven dat hij gerust even kon wachten met het kijken op zijn telefoon.

Busbedrijf Arriva krijgt dus gelijk in deze zaak en mag de chauffeur ontslaan. Wel zal er een ontslagvergoeding tegenover moeten staan. In de 16 jaar dat de man bij het bedrijf werk is namelijk nog nooit eerder een probleem geweest.