Bytes omrekenen: hoeveel KB en MB is GB?

Bij het gebruik van internet zal je regelmatig de termen KB, MB en GB horen. Hiermee wordt namelijk de grote van een bestand aangeduid. Dit is vooral belangrijk als je gebonden bent aan een beperkte hoeveelheid data die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan internetten via je mobiele telefoon. Als je een KPN mobiel verlengen overweegt of gebruikmaakt van een prepaid internetpakket, dan heb je meestal een bepaald aantal GB tot je beschikking. Als deze data is verbruikt dan wordt de verbinding gesloten, de snelheid beperkt of betaal je een hoger tarief. Het is daarom noodzakelijk dat je in staat bent om bytes om te rekenen. Hoeveel KB en MB is een GB nu eigenlijk?

Kilobytes in een Megabyte

De afkortingen KB, MB en GB staan voor de termen kilobyte, megabyte en gigabyte. Dit zegt je natuurlijk nog altijd niks over de grootte van een bestand. In de begintijd van computers waren bestanden nog erg klein. De computers met weinig rekenkracht konden immers ook geen grote hoeveelheden data verwerken. In die tijd werden bestandsgroottes aangeduid in KB (Kilobytes). Door de jaren heen zijn computerbestanden echter vele malen groter geworden. Om niet steeds een getal in de duizenden aan te geven is daarom ook MB (Megabytes) geïntroduceerd. 1000 KB is 1 MB. Wanneer je dus bijvoorbeeld een filmbestand hebt van 800 MB dan staat dit gelijk aan 800.000 KB.

Megabytes in een Gigabyte

Ook de MB meeteenheid bleek al snel niet meer genoeg te zijn. Voor bestanden met een grootte hoger dan 1000 MB is daarom weer een nieuwe naam bedacht. 1000 MB is 1 GB oftewel een Gigabyte. Met een simpele rekensom kan je nu dus eenvoudig berekenen hoeveel KB en MB een GB is. 1.000.000 KB is 1000 MB is 1 GB. Het bestandsformaat staat ook gelijk aan 1 miljard bytes. De term giga wordt in meer meeteenheden gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld ook gesproken over Gigahertz wat gelijk staat aan een miljard Hertz. Iedere keer als een eenheid boven de duizend uitkomt wordt hier meestal een andere naam voor gebruikt. Zo is 1000 GB bijvoorbeeld 1 TB dat staat voor terabyte.