Campagne tegen gebruik smartphone in het verkeer

Aandacht in het Verkeer campagneWe hebben al eerder geschreven dat de mobiele telefoon mogelijk doodsoorzaak nummer 1 is in het verkeer en hier lijkt de overheid nu iets aan te willen gaan doen. Er komt namelijk een langdurige campagne die het gebruik van de smartphone in het verkeer moet gaan terugdringen.

De meeste mensen gaan er vanuit dat dit enkel betrekking heeft op automobilisten, maar ook voor fietsers is het gevaarlijk om de telefoon in het verkeer te gebruiken. De campagne genaamd ‘aandacht in het verkeer’ zal op beide doelgroepen gericht zijn.

De campagne zal bestaan uit diverse spotjes op radio en televisie, maar de campagne zal ook zichtbaar worden op social media en bijvoorbeeld in de bioscoop. Daarnaast zal er langs de weg aandacht komen voor de campagne, zodat mensen via veel kanalen bewust worden van de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer. De campagne wordt vandaag (13-09-2018) gelanceerd door minister Cora Nieuwenhuizen van infrastructuur. De campagne wordt door diverse organisaties gesteund waaronder ANWB, Veilig Verkeer Nederland, de fietsersbond, diverse telefoonproducenten en Logistiek Nederland.

Aantal doden neemt toe

De campagne komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het aantal doden in het verkeer neemt na een jarenlange daling voor het eerst sinds 2016 weer toe. Het aantal mensen dat ernstig gewond raakt bij een verkeersongeval stijgt al enige tijd. Uit onderzoek uit Amerika blijkt dat de kans op een ongeluk aanzienlijk stijgt bij het gebruik van een telefoon in het verkeer. Daarnaast speelt de smartphone een rol bij 1 op de 5 jongeren die een verkeersongeval krijgt. Tijd voor verandering dus en hopelijk kan deze campagne zorgen voor meer bewustwording bij verkeersdeelnemers.

Smartphone gebruik op de fiets verbieden

Op dit moment is het gebruik van de smartphone op de fiets nog niet verboden. Hier komt mogelijk binnenkort verandering in. Het wetsvoorstel gaat binnen enkele weken naar de Kamer. Het verbod wordt daar breed gesteund. Gebruik van de smartphone achter het stuur is al verboden, hopelijk kunnen we de fiets hier binnenkort aan toevoegen. De campagne zal volgens minister Cora Nieuwenhuizen zeer breed en langdurig worden ingezet, vergelijkbaar met de BOB campagne die zich richt op alcohol achter het stuur.

Wil je niet teveel betalen voor je telefoonabonnement? Dan is een simpel Vodafone sim only abonnement zeker een goede optie. Via onze website vergelijk je alle providers met elkaar op prijs en meer.