Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat het datagebruik van toeristen explosief is gestegen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de afschaffing van de roamingkosten. Vroeger betaalde je in het buitenland flinke bedragen voor de data, tegenwoordig kun je binnen de Europese grenzen gewoon de data uit je bundel gebruiken.

E.U.De afschaffing van de roaming vond op 15 juni 2017 plaats. Voor die tijd maakte Europese toeristen nog maar mondjesmaat gebruik van data in het buitenland. Toen werd er ongeveer 15 miljoen Gigabyte gebruikt tijdens reizen binnen de EU. Nadat de nieuwe regels van kracht werden, steeg dit gebruik explosief. Logisch natuurlijk ook wel.

De commissie heeft van dit jaar enkel de cijfers van het eerste kwartaal beschikbaar (januari t/m maart). In die periode gebruikte Europese toeristen al ruim 70 miljoen gigabyte aan data. Waarschijnlijk zullen de cijfers voor heel 2018 nog veel explosiever zijn, de zomerperiode is daar natuurlijk nog niet eens in meegenomen. Al met al laat dit wel een duidelijk beeld zien dat de groei explosief is gestegen sinds de afschaffing.

Soms hoor je mensen wel eens klagen over de regels die er vanuit de EU worden opgelegd aan lidstaten. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen. De afschaffing van de roamingkosten is daar een goed voorbeeld van. Je hoeft je nu geen zorgen meer te maken over oplopende kosten en hoge rekeningen na je vakantie. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je blijft opletten en niet teveel data verbruikt. Want of je nu in Nederland bent of in een ander EU land, data buiten je bundel gebruiken is altijd duurder dan vooraf inkopen. Als je kiest voor een sim only abonnement, betaal je in ieder geval nooit teveel!