Veelgestelde Vragen (FAQ) > Algemene vragen > Fair use policy, wat is dat?

Fair use policy, wat is dat?

Als je providers met elkaar aan het vergelijken bent, dan heb je de term ‘fair use policy’ misschien al ergens gezien. Deze term wordt vaak gebruikt bij providers die onbeperkt internet aanbieden, zoals bijvoorbeeld Tele2 of T-Mobile. De letterlijke vertaling hiervan is ‘redelijk gebruik beleid’. De providers die onbeperkt internet hebben, willen namelijk voorkomen dat er uitschieters tussen zitten. Als de gemiddelde gebruikers bijvoorbeeld 25GB per maand gebruikt en jij verbruikt opeens 250GB aan data per maand, dan gebruik je dus 10 keer zoveel als gemiddeld. De provider heeft door de fair use policy dan een mogelijkheid om jouw abonnement op te zeggen.

Om misbruik te voorkomen

Onbeperkt internet is dus niet 100% onbeperkt, dat is wel een verschil om goed te begrijpen. Dit is een misvatting die veel mensen hebben. In principe zou je denken dat je zoveel kunt gebruiken als je maar wilt, dat is immers de reden dat je een onbeperkt internet abonnement afsluit. Maar het komt wel eens voor dat er een gebruiker is die misbruik maakt van de bundel. Die gebruikers verbruiken zoveel meer data dat er bijna wel iets mis moet zijn. In de praktijk komt het vrijwel nooit voor dat je over de fair use policy heen gaat, maar het is wel goed om er in ieder geval kennis van te nemen, zodat je weet hoeveel je precies kunt verbruiken. Met een prepaid simkaart werkt dit natuurlijk allemaal anders, daar betaal je vooraf voor de kosten en moet je weer opladen als het op is.

Eerst een waarschuwing

Mocht het voorkomen dat je toch over het gestelde limiet heengaat (wat zoals eerder aangegeven vrijwel nooit gebeurd) dan wordt meestal je abonnement niet in 1 keer afgesloten. De meeste providers zullen eerst een waarschuwing sturen. Deze waarschuwing kan bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail, SMS of telefoontje van de helpdesk komen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je sim-only abonnement van de een op andere dag wordt afgesloten mocht je ooit eens zoveel data gebruiken dat je eruit springt. Geen zorgen maken dus!

Binnen de EU

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Dat wil zeggen dat je niet meer extra hoeft bij te betalen voor gebruik van je bundel binnen de EU landen. Handig als je op vakantie bent. Maar als je een onbeperkte bundel hebt, dan zitten hier vaak wel aangepaste voorwaarden aan. Je maag dan vaak een bepaald aantal MB’s of GB’s als roaming gebruiken. Hoe dit precies zit is per provider verschillend, je kunt het in de voorwaarden van de provider terugvinden. Heeft u meer algemene vragen? Bekijk het op onze website.