Veelgestelde Vragen (FAQ) > Simkaart vragen > Wat is een simkaart en hoe kun je die activeren?

Wat is een simkaart en hoe kun je die activeren?

Als je een nieuw sim only abonnement gaat afsluiten, dan krijg je vrijwel altijd een nieuwe simkaart. Dit is een kleine chip die je in je smartphone stopt. Er zijn overigens verschillende soorten simkaarten die allemaal verschillen in formaat.

Simkaart bevat jouw abonnement

Op de simkaart staan in principe de gegevens van jouw abonnement. Je telefoonnummer, aantal belminuten, hoeveelheid MB’s en dergelijke. Het is in feite jouw sleutel tot het netwerk van de provider. Iedere simkaart is uniek en bevat alleen jouw abonnement. Door een simkaart kun je dus bellen, SMS’en en gebruik maken van het mobiele internet op je smartphone. Een zeer belangrijk onderdeel dus! Als je jouw pincode meerdere malen verkeerd hebt ingetoetst, is er altijd nog de mogelijk om te herstellen met de Puk code.

Simlock vrij toestel

Er bestaat zoiets als een simlock op een toestel. Dit is een beveiliging die er meestal vanuit de provider wordt opgezet, vaak het geval bij prepaid toestellen. De provider kan op het toestel een beveiliging aanbrengen zodat alleen een simkaart van die provider geaccepteerd wordt door het toestel. We zien deze beveiliging de laatste jaren steeds minder vaak terug, maar het zou in theorie kunnen dat jouw toestel het nog wel heeft. Mocht dit het geval zijn, kun je deze vaak tegen lage kosten laten verwijderen bij een telefoonzaak. Het is handig om dit van te voren even te controleren voordat je een nieuw abonnement afsluit.

Simkaart activeren

Als je een nieuw sim only abonnement hebt afgesloten, dan moet je dus je oude simkaart uit je telefoon verwijderen en de nieuwe erin plaatsen. Het kan zijn dat je nu nog niet direct verbinding hebt met de nieuwe provider, meestal moet de simkaart dan nog worden geactiveerd. Raadpleeg de website van je nieuwe provider voor de procedure.

Mini, micro of nano simkaart

Er zijn verschillende soorten simkaarten beschikbaar, het verschil zit hem in het formaat. Bij de providers krijg je vaak een simkaart geleverd welke je kunt uitdrukken. Alle formaten zitten dus in 1 kaartje verwerkt. Bij sommige providers moet je echter van te voren aangeven om welk model het precies gaat. Controleer dit altijd even voordat je de daadwerkelijke bestelling plaatst. Meer simkaart vragen worden op onze website beantwoord.