Geld opzij leggen en zonder financiering een nieuw toestel kopen

We schreven even geleden al over hoe je met een sim only abonnement verantwoordelijk bezig bent. Je geeft namelijk een stuk minder uit per maand aan je telefoon (over het algemeen). Maar met alleen een simkaart kun je natuurlijk niet zoveel, je hebt een toestel nodig waar de simkaart in gebruikt kan worden. Welke opties zijn er eigenlijk precies?

Veel mensen kiezen er alsnog voor om hun nieuwe toestel te financieren via de provider, bijvoorbeeld met T-mobile zakelijk. In feite sluit je dan een lening af, je moet namelijk ook je inkomen laten zien en je mag bijvoorbeeld geen negatieve BKR registratie hebben. Bij een lening hoort natuurlijk ook rente. Dan kun je namelijk in de problemen komen. Alhoewel niet alle providers rente rekenen voor het toestel, kan dit toch voor sommige mensen geen goed idee zijn. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen met andere leningen.

Als je bijvoorbeeld een woning wilt gaan kopen of een andere lening wilt gaan doen, kan je door je telefoon mogelijk minder lenen. We zullen er niet in detail op in gaan, maar soms is het dus beter om een los toestel te kopen waar je niet maandelijks voor moet betalen. Je zult dan dus moeten sparen voor een nieuw toestel of voor een tweedehands toestel moeten kiezen.

Sparen met een doel vaak veel eenvoudiger

geld besparenMisschien heb je in het verleden wel eens voor iets gespaard wat je heel erg graag wilde hebben. Bijvoorbeeld een auto, fiets of mooie kleding. Waarschijnlijk heb je toen ook wel gemerkt dat sparen met een duidelijk doel voor ogen vaak veel sneller gaat. Je geeft minder snel geld aan andere dingen uit en legt zoveel mogelijk opzij om je doel te bereiken. Simpelweg omdat je een doel voor ogen hebt.

Dit kun je ook doen voor een nieuw toestel. Als je het allerlaatste model wilt, zul je vaak behoorlijk in de buidel moeten tasten om dit te kunnen bekostigen. Een nieuwe iPhone kan je namelijk zomaar meer dan €1000 kosten. Een flinke smak geld voor de meeste mensen. Daarom kiezen mensen vaak voor een financiering, om toch dat nieuwste model in bezit te kunnen hebben.

Maar kies je voor een iets ouder model, dan heb je het doel veel sneller bereikt. Wij raden iedereen aan om in ieder geval te kijken naar toestellen van 1 tot 2 jaar oud, je kunt ze namelijk doorgaans voor veel minder geld aanschaffen. Als je alles op een rijtje zet ben je met een los toestel in combinatie met een sim only abonnement vaak veel voordeliger uit op de lange termijn. Natuurlijk is een model van 1 of 2 jaar oud niet meer het nieuwste van het nieuwste, dat is logisch. Maar deze toestellen zijn vaak nog snel genoeg om mee te werken en kosten een fractie van de nieuwste modellen. De beste keuze dus wat ons betreft.

Nieuwste toestel zelf kopen kan voordelig zijn

Alhoewel er voldoende alternatieven zijn om geld te besparen door een iets oudere telefoon aan te schaffen, kun je toch ook voordelig uit zijn met het nieuwste toestel. Zo zijn er mensen die altijd de nieuwste iPhone als los toestel kopen wanneer deze uitkomt.

De eerste keer is dit natuurlijk een behoorlijke uitgave, maar iedere keer als het nieuwe model uitkomt, verkopen ze de oude via een website als Marktplaats en leggen een paar honderd euro bij voor een nieuwe. Dit kan interessant zijn, zeker als je plezier haalt uit de laatste nieuwe gadgets. Wees je er echter wel van bewust dat een lening afsluiten voor iets wat zo snel zijn waarde verliest als een telefoon financieel gewoon niet de beste keuze is.