Heb je een Tesla die zelf kan rijden? Mobiel vasthouden gewoon verboden!

Voor veel mensen is het inmiddels wel bekend dat bellen of je telefoon vasthouden in de auto niet mag. Er staat een fikse boete op. Meer informatie in dit artikel.

En zo vreemd is dat ook niet, want er gebeuren een hoop ongelukken in het verkeer doordat mensen zijn afgeleid door hun telefoon. De overheid is zelfs een campagne gestart die heet Rij Mono (vergelijkbaar met de BOB campagne). Maar hoe zit het nu als je een Tesla hebt die op automatische piloot kan rijden?

Rijden op autopilot geen uitzondering voor regels

Alhoewel je wellicht zou denken dat je bij het rijden op automatische piloot wel je telefoon mag gebruiken, blijkt dit toch anders te zijn. Zo bepaalde de kantonrechter uit Utrecht onlangs in een zaak.

De autopiloot functie van Tesla neemt deels de besturing van de auto over. Heel erg handig natuurlijk en wellicht zelfs wel veiliger? Maar toch blijkt dit dus niet het geval. In de wet staat namelijk dat een bestuurder van de auto geen telefoon vast mag houden tijdens het rijden. In beide zaken die nu zijn voorgekomen voor de rechter vonden de bestuurders dat ze de auto niet zelf bestuurde, aangezien de Tesla dat zelf doet. De rechter oordeelde anders.

Tesla heeft geen zelfrijdfunctie?

Tesla geeft op haar website zelf aan dat de bestuurder altijd moet kunnen ingrijpen in noodsituaties. Volgens het Openbaar Ministerie was er dan ook geen twijfel mogelijk over wie de bestuurder van de auto was. De rechter ging hierin mee.

Vermoedelijk zullen er nog wel meer van dit soort zaken komen in de toekomst. Zeker omdat de populariteit van auto’s met dergelijke functies alleen maar zal toenemen. Nu is het vooral Tesla dat actief is op deze markt, maar de traditionele automerken weken ook hard aan autonome functies voor op hun wagens. Uiteindelijk zal de techniek zo ver zijn dat de wet waarschijnlijk zal moeten worden aangepast. Wij verwachten dat dit het nog wel even kan duren voordat het zover is. Toch blijft het interessant om ontwikkelingen op dit gebied op de voet te volgen. Wij houden je zeker op de hoogte via onze website! In de tussentijd kun je natuurlijk je Lebara sim only abonnement hier vergelijken.