In- en uitchecken bij de RET met je telefoon!

Als je een Rotterdammer bent, dan zeggen de letters RET je vast wel iets. De letters zijn een afkorting voor Rotterdamse Elektrische Tram, en dit is dus in feite de tram en de metro in Rotterdam. Hier kunnen we Rotterdam wel waarderen. Zoals bij zoveel vervoersbedrijven moet je tegenwoordig inchecken met de OV-chipkaart.

Op zich best wel handig, want je hebt geen strippenkaart meer nodig en kunt de kaart ook voor ander openbaar vervoer gebruiken. Toch komt het nog wel eens voor dat je de kaart vergeet, je moet dan een duurdere kaart kopen en loopt hier natuurlijk ook vertraging mee op.

De RET komt nu met wat nieuws, namelijk inchecken via je mobiele telefoon. Want zeg nu eerlijk, hoe vaak vergeet je de mobiele telefoon mee te nemen?

De barcode app van RET

De app heet de Barcode app en is te downloaden op zowel de iPhone als toestellen waar Android op is geïnstalleerd. Met de applicatie kun je via je mobiele telefoon een ticket kopen, deze kun je afrekenen via iDeal of creditcard.

Zodra je wilt gaan inchecken activeer je het ticket en kun je vervolgens de barcode gebruiken om in te checken. Mocht je een controle krijgen, dan kan de conducteur de barcode op de app scannen om te zien dat je daadwerkelijk betaald hebt.

Het is natuurlijk super handig dat de RET met haar tijd meegaat, want in deze tijd is dat natuurlijk wel belangrijk. Dit is natuurlijk een goede stap in de richting, maar het zou uiteraard nog mooier kunnen. Je koopt via de barcode app namelijk een los kaartje.

De meeste mobiele telefoons zijn echter tegenwoordig uitgerust met een zogenaamde NFC chip, waarmee het theoretisch mogelijk is om de ‘echte’ OV-chipkaart te integreren in je mobiele telefoon. Deze NFC chip zit ook in een normale OV-chipkaart en bijvoorbeeld ook in je pinpas, waardoor je gebruik kunt maken van een contactloze betaling. Dat is de volgende stap en hopelijk zal dit niet lang meer gaan duren voordat de RET en andere vervoersbedrijven hiermee aan de slag gaan.