Is de mobiele telefoon doosoorzaak nummer 1 in het verkeer?

smartphone in de autoHopelijk weet iedereen inmiddels wel dat je telefoon achter het stuur gebruiken heel erg gevaarlijk is. Vroeger ging het dan vooral over bellen achter het stuur wat al erg gevaarlijk is, maar tegenwoordig wordt er natuurlijk nog maar weinig gebeld. Mensen sturen elkaar berichtjes of appjes. De smartphone is voor veel mensen toch een soort van verslaving.

Nog even op social media kijken of 1 van je vrienden nog wat leuks heeft geplaatst is dan ook heel verleidelijk, ook achter het stuur. Toch moet je dit echt niet doen, het is namelijk nog gevaarlijker dan bellen achter het stuur. Tijdens het bellen heb je namelijk vaak je ogen nog op de weg gericht en bij het appen of checken van social media zijn je ogen van de weg af. Zou het zelfs zo kunnen zijn dat de mobiele telefoon de nummer 1 doosoorzaak in het verkeer is?

Er zijn geen cijfers bekend

Alhoewel er vermoedens zijn over de ongelukken met mobiele telefoons, zijn er eigenlijk maar heel erg weinig cijfers bekend hierover. Wanneer er een dodelijk verkeersongeluk plaatsvind, dan wordt niet geregistreerd of dit door het gebruik van een mobiele telefoon komt. Het is namelijk vaak ook lastig om 1 specifieke reden aan te geven, zeker naderhand. Ook zal een eventuele verdachte dit mogelijk niet snel toegeven, het is immers verboden om met je telefoon bezig te zijn achter het stuur. Hierdoor is dus het dus niet duidelijk of de mobiele telefoon doodsoorzaak nummer 1 in het verkeer is. Wel zijn er diverse vermoedens. Het zou goed zijn als hier cijfers over verzameld zouden worden, maar het blijft lastig te controleren voor de politie.

Mensen zijn zich bewust

Uit een onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) bleek dat 65% van de automobilisten zijn telefoon weleens achter het stuur gebruikt. Daarnaast bleek dat 76% van de automabilisten het gevaarlijk vond op zijn of haar telefoon achter het stuur te gebruiken. De mensen zijn zich er dus zeker van bewust dat het gevaarlijk is, maar tegelijkertijd neemt een groot gedeelte ook het risico om toch op de telefoon te kijken achter het stuur. Hopelijk zal het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer in de komende jaren gaan verminderen.

Wil je een goedkoop sim only abonnement afsluiten? Gebruik dan onze website om een vergelijking tussen de verschillende providers te maken, bekijk bijvoorbeeld het Simyo sim only eens. Zo betaal je niet teveel voor je abonnement!