Kan een 3g telefoon op een 4g netwerk?

De snelheid van internetverbindingen voor thuis en mobiel blijft zich door ontwikkelen. Om de zoveel tijd komt er weer een nieuwe innovatie die hogere internetsnelheden mogelijk maakt. Voor mobiele telefoonnetwerken zijn we in een tijdsbestek van enkele jaren van een 1g naar een 2g naar een 3g en nu naar een 4g netwerk gegaan.

4g is de vierde generatie voor het telecommunicatienetwerk dat internet via mobiele telefoons mogelijk maakt, bij KPN zakelijk is dit meestal inbegrepen. Het is een internationale standaard die hiervoor aangehouden wordt. Dit is handig want hierdoor ben je in staat om dezelfde telefoon over de hele wereld te gebruiken. Als er echter weer een innovatie wordt ingevoerd kan je jezelf afvragen of je oude toestel met het nieuwe netwerk te gebruiken is. Kan een 3g telefoon op een 4g netwerk functioneren?

Invoering van 4g mobiel internet

In 2010 werd voor het eerst het 4g mobiel internet in de wereld geïntroduceerd. Deze nieuwe standaard was de opvolger van 3g en beloofde snelheden voor het downloaden en uploaden die wel 10 keer zo snel waren als de voorganger. De invoering van 4g mobiel internet is echter wel geleidelijk gegaan.

Zelfs nu acht jaar later zijn er nog steeds providers die voor het internet op hun netwerk gebruikmaken van de oude standaard. De geleidelijke invoering was onder meer nodig omdat veel fabrikanten van smartphones nog altijd niet de nieuwe technologie mogelijk maakten op hun toestellen. Het merendeel van de inwoners in Nederland had daarom geen telefoon met 4g.

Oudere telefoons op nieuw 4G netwerk

Nu dat het nieuwe netwerk wel al voor het overgrote deel is uitgerold hebben de meeste mensen ook een telefoon die verbinding met 4g kan maken. Maar wat als je iemand bent die zeer zuinig is op je telefoon. Kan een 3g telefoon dan wel op een 4g netwerk gebruikt worden? Het antwoord op deze vraag is ja. De nieuwe standaard is zo ontwikkeld dat ook oudere telefoons hier nog steeds verbinding mee kunnen maken. Wel ben je in dat geval gelimiteerd tot de internetsnelheden die je telefoon aankan. Je bent dan dus aan het maximum van 3g gebonden.