Kleine telecomaanbieders pakken groter marktaandeel

Misschien wist je het nog helemaal niet, maar niet iedere provider die in Nederland actief is heeft zijn eigen netwerk. De 4 grootste providers KPN, Tele2, T-Mobile & Vodafone hebben een eigen netwerk. De rest van de providers heeft dat niet en maakt dus gebruik van de netwerken van de eerder genoemde providers. Uit onderzoek is gebleken dat het marktaandeel van de kleinere providers aan het stijgen is. Op dit moment is ongeveer 33% van de markt in handen van provider zonder eigen netwerk.

Logisch te verklaren?

Ergens is het ook wel logisch. Sinds enige tijd bieden providers altijd een los abonnement aan. Wanneer je een telefoon bij je abonnement wilt, zul je daar een lening voor moeten afsluiten. Het is voor consumenten nu een stuk duidelijker geworden wat er iedere maand voldaan moet worden voor het abonnement en welk bedrag voor het toestel is. Steeds vaker kiezen mensen er dan ook voor om hun oude telefoon nog een tijdje te houden en er een voordelig abonnement bij af te sluiten. De providers zonder eigen netwerk hebben vaak zeer gunstige deals, waar je flink minder voor hoeft af te tikken iedere maand. Natuurlijk is Tele2 prepaid ook een optie. Dit is overigens niet onderzocht, maar dit is wat wij verwachten hoe consumenten denken.

Prijsvechters niet altijd alle functies

Alhoewel de aanbiedingen vaak zeer gunstig zijn bij de kleinere providers, zijn sommige functies niet beschikbaar. Zo merk je vaak dat bij dergelijke providers het bellen of internetten in het buitenland niet altijd helemaal vlekkeloos verloopt. Dat kan ermee te maken hebben dat er geen contracten of afspraken zijn gemaakt tussen de providers. In de laatste jaren wordt hier zeker aan gewerkt, maar het is nog zeker niet altijd zo functioneel als bij de grotere providers wel het geval is.