Kunnen smartphones van de overheid worden hergebruikt?

We weten inmiddels dat er steeds meer mobiele telefoons verkocht worden. Eerder hebben we al een artikel geschreven over een refurbished iPhone kopen. Ook zijn er ontwikkelingen vanuit de overheid om de toestellen die door hen gebruikt worden te hergebruiken.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hier onderzoek naar doen. Ze wil onderzoeken of de telefoons die van overheidsmedewerkers geweest zijn veilig kunnen worden opgeschoond. Dit schrijft ze in een brief aan de Kamer. De PvdA heeft hier namelijk Kamervragen over gesteld.

Toestellen tweedehands of voor onderdelen verkopen

De minister wil weten of er een veilige manier is om deze apparaten te verkopen of om de losse onderdelen te verkopen. Alle apparaten, inclusief telefoons en laptops, van de overheid worden verwerkt door het Domein Roerende Zaken (DRZ). Sommige van deze apparaten worden ontmanteld en doorverkocht aan derde partijen.

Ook worden deze apparaten beschikbaar gesteld aan kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Het gaat dan voornamelijk om computers en laptops. Met mobiele telefoons wordt dit niet gedaan. De AIVD heeft op dit moment namelijk geen software beschikbaar waarmee de smartphones volledig kunnen worden opgeschoond. De overheid wil natuurlijk niet dat gevoelige of vertrouwde software in de handen van derden komt, vandaar dat nu onderzocht wordt hoe dit mobiele telefoons volledig kunnen worden opgeschoond.

Het zou natuurlijk mooi zijn als men hier een oplossing voor kan vinden, het is immers zonde dat deze toestellen nu in opslag liggen bij de DRZ. Zodra er een oplossing gevonden is zullen de toestellen waarschijnlijk worden doorverkocht aan derde partijen. Unlimited Lebara in combinatie met zo’n toestel kan zeker een voordelige keuze zijn.