Lek in beveiliging van Samsung Galaxy S9 gevonden door onderzoekers

nov 16, 2019

samsung galaxy s9Samsung timmert te laatste jaren flink aan de weg. Ze hebben een goede marktpositie verkregen, voornamelijk door hun vlaggenschip model de Samsung Galaxy S modellen.

Een onderzoeker MWK InforSecurity heeft nu echter een gat in de beveiliging van de Samsung Galaxy S9 gevonden. Het gat in de beveiliging heet volgens de onderzoekers zero-day, een kwetsbaarheid die nog niet eerder ontdekt is. Moeten we ons zorgen gaan maken? En kun je nog wel gebruik maken van je 4G toestel?

Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat het gat al eens is misbruikt door een kwaadwillende partij, alhoewel dit nooit volledig uit te sluiten is. Het is natuurlijk lastig om hier naar te kijken en te bepalen of dit inderdaad het geval is.

Onduidelijk wat de potentiële schade kan zijn

Onderzoeker MWR wil niet te veel loslaten over het gat in de beveiliging van de Samsung Galaxy S9, voornamelijk om partijen met kwade bedoelingen niet wijzer te maken. Ook wil MWR niet loslaten wat de potentiële schade zou kunnen zijn als misbruik gemaakt wordt van het lek in de beveiliging. Fabrikant Samsung kan het lek in de beveiliging nog niet bevestigen.

Wel is bekend dat een gebruiker moet inloggen op een wifi-netwerk dat besmet is. De aanvaller zou dan zonder tussenkomt van de gebruiker kunnen doen wat hij maar wil, bijvoorbeeld het installeren van een schadelijke applicatie. Zo konden de onderzoekers tijdens een demonstratie bijvoorbeeld een foto van de telefoon verwijderen.

Steeds minder kwetsbaarheden aan mobiele telefoons

Ontwikkelingen van de grote fabrikanten gaan natuurlijk in rap tempo. Zo wordt door de onderzoekers aangegeven dat het steeds moeilijker wordt om lekken in de beveiliging van telefoons te vinden. Toch wisten de onderzoekers nu weer en lek te vinden.

Voor gebruikers van mobiele telefoons (vrijwel iedereen dus) is het vooral belangrijk dat je de telefoon en applicaties die zijn geïnstalleerd op de telefoon regelmatig voorziet van een update. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van wifi-netwerken.