Minder vaak gekozen voor mobiel op afbetaling

Vanaf mei 2017 is het een stuk lastiger geworden om een mobiele telefoon bij je abonnement af te sluiten. Waar providers vroeger nog adverteerden met ‘gratis’ telefoons, is recentelijk gebleken dat dit eigenlijk gewoon een koop op afbetaling was.

Slimme consumenten wisten dit natuurlijk al veel langer. Als je namelijk een T-mobile zakelijk afsloot met precies dezelfde hoeveelheid belminuten en data, dan was je velen malen minder geld per maand kwijt. Je kon dus op je klompen aanvoelen dat je gewoon zelf voor het toestel betaalde + nog wat extra rente natuurlijk.

Als je sinds mei van dit jaar een telefoon bij je abonnement wilt afsluiten, moet je hiervoor een lening afsluiten. Je krijgt dus een persoonlijke lening op je naam. Hiervoor zul je moeten aantonen dat je voldoende geld verdient om dit te kunnen betalen. De lening wordt daarnaast ook aangemeld bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n aanmelding heeft natuurlijk gevolgen voor andere leningen. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld een andere lening zoals een hypotheek afsluiten, dan kun je hierdoor minder geld lenen. Daarnaast is het natuurlijk ook een extra stap die mensen moeten zetten om te bewijzen dat ze voldoende verdienen. Een lening afsluiten is natuurlijk niet niks, hierdoor zien de providers de inkomsten flink teruglopen.

Minder inkomsten, geen dure telefoon

Als je iedere maand niet zoveel verdient, kun je ook geen heel duur toestel op afbetaling aanschaffen. Dit is op zich natuurlijk heel logisch. Als je het niet kunt betalen, zou je er ook niet aan moeten beginnen. Als je per maand zo’n 700 euro netto verdient, kun je ongeveer 10 euro per maand voor een toestel lenen. Voor veel smartphones zul je dan een bedrag moeten bijleggen om deze te kunnen betalen. Vooral jongeren hebben vaak een vrij laag inkomen, bijvoorbeeld met een bij-baantje en kunnen de duurdere topmodellen niet op afbetaling aanschaffen.

Je ziet dan ook de trend ontstaan dat jongeren het toestel bijvoorbeeld los aanschaffen en in 1 keer betalen. Koop je een los toestel in de winkel, dan betaal je hier natuurlijk de hoofdprijs voor. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een zogenaamd refurbished toestel. Dit zijn tweedehands toestellen die helemaal zijn nagelopen en eventueel zijn gerepareerd. Vaak met garantie. Dit zijn vaak niet de nieuwste modellen, maar 1 of 2 modellen terug. Je geeft dan minder uit, hoeft er geen lening voor af te sluiten en hebt toch gewoon garantie op je toestel. Dit is voor jongeren die niet zoveel verdienen in de meeste gevallen ook de beste keuze. Let wel op dat de batterij van het toestel in goede staat is.

Langer met je toestel doen

Als je een nieuw abonnement afsluit, dan hoef je natuurlijk niet altijd een nieuw toestel tot je beschikking te krijgen. Veel mensen stappen over op een simonly abonnement en betalen hierdoor maandelijks een stuk minder geld. Vaak kun je het huidige toestel nog wel een tijdje gebruiken, zeker als je deze eens flink op schoont. De telefoon wordt daardoor vaak een stuk sneller en makkelijker in het gebruik. Vroeger namen veel mensen gewoon een nieuwe telefoon, simpelweg omdat de provider deze ‘gratis’ aanbood.

Mocht je nu toch koste van kost het allernieuwste model smartphone willen aanschaffen, maar lukt dit niet met je huidige inkomen. Dan zou je kunnen kijken of je misschien geld kunt lenen van een familielid en dit over een bepaalde periode terug te betalen. Maar bedenk je wel dat de regels er niet voor niets gekomen zijn. Als je veel minder verdiend, dan kun je het eigenlijk niet betalen!