Mobiel internet in het buitenland

Waar een telefoon vroeger voornamelijk bedoeld was om mee te bellen, is het tegenwoordig een kleine zakcomputer geworden. Er wordt steeds vaker van het mobiele internet gebruik gemaakt. Men maakt bijvoorbeeld gebruik van Facebook, Twitter en Whatsapp om met vrienden in contact te blijven.

Voor al deze applicaties is het natuurlijk wel noodzakelijk dat er internet op de telefoon aanwezig is. Daar kun je een Tele2 aanbieding voor gebruiken. Alle sim only providers bieden deze mogelijkheid eigenlijk wel aan. Maar wat als je nu voor een tijdje in het buitenland bent (bijvoorbeeld op vakantie) en nog steeds van het mobiele internet gebruik wilt blijven maken om in contact met vrienden en familie te blijven? Zijn er dan ook mogelijkheden?

Roaming

Gebruik maken van het internet in een ander land dan je eigen land wordt ook wel roaming genoemd. Normaal gesproken zijn de kosten voor roaming van data een stuk hoger, ze komen ook niet uit de bundel die je vooraf hebt ingekocht. De kosten zijn dus buiten de bundel en ook nog eens een stuk duurder. Veel mensen zetten tijdens de vakantie dan ook de roaming mogelijkheden uit, zodat ze niet met een hoge rekening worden verrast wanneer ze weer thuis zijn. Er zijn ook mensen die dit vergeten. Op de achtergrond kan de telefoon ook data ophalen en verbruiken, er zijn dan ook verhalen bekend van mensen die ongemerkt toch ineens een hoge data rekening hadden gekregen.

Er zijn verschillende providers die ook een extra bundel aanbieden voor mensen die in het buitenland zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld voor een paar euro extra data inkopen die ook in het buitenland te gebruiken is. Zo zijn de kosten goed beheersbaar en komt men niet voor hoge kosten te staan.

Abonnement kan je veel geld schelen

Als je de overstap maakt naar een abonnement, dan kan dit je veel geld schelen. Diverse providers bieden deze vorm van abonnementen aan waarbij je enkel voor het abonnement betaald. Het betreft dan in de meeste gevallen de belminuten en de verbruikte data.

Als je in het buitenland verblijft en je mobiele telefoon wilt blijven gebruiken om te bellen en te internetten dan moet je rekening houden met hogere kosten.

De kans is namelijk groot dat jouw telefoonprovider geen netwerk heeft in het buitenland. Het is dan nog wel mogelijk om gewoon via je abonnement te bellen en te internetten maar dit gebeurt via een ander netwerk.

Dit gebruik wordt ook wel roaming genoemd. Het netwerk waar je gebruik van maakt zal dan de kosten doorberekenen aan jouw provider in Nederland. Een probleem is dat hier vaak nog extra kosten bovenop worden gezet door de provider waardoor de telefoonrekening voor het mobiel internet en bellen in het buitenland zeer hoog kan uitvallen.

Wat is roaming in het buitenland?

Roaming is de naam voor het gebruik van een mobiel netwerk waarbij je geen abonnement hebt afgesloten. Vaak is dit noodzakelijk wanneer je in het buitenland verblijft.

Je Nederlandse provider heeft namelijk geen dekking of netwerk buiten de landsgrenzen. Om toch mobiel te kunnen bellen en internetten moet je daarom gebruikmaken van een lokaal netwerk.

Het mobiele netwerk waar je gebruik van maakt kan zien bij welke provider je een abonnement hebt afgesloten. Zij zullen dan de kosten die je maakt bij het gebruik van het netwerk aan deze provider doorberekenen.

Het aantal minuten dat je belt en MB’s aan internetdata die je gebruikt zullen dan bij jou apart in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen zeer hoog uitvallen want de belminuten en internetdata vallen niet onder je bundel.

Vaak wordt er ook een extra duur tarief aangehouden waardoor je het gebruik van je telefoon in het buitenland beter zoveel mogelijk onder controle houdt.

Mobiel internet en bellen binnen en buiten de EU

Omdat door telefoonproviders misbruik werd gemaakt van de roamingkosten door een veel te hoog tarief te rekenen voor mobiel internet en bellen in het buitenland heeft de EU besloten om deze kosten aan banden te leggen.

Zij hebben de providers gedwongen om binnen de EU geen extra kosten meer voor roaming te rekenen. In de meeste landen binnen Europa kan je daarom tegen een gunstig tarief gebruikmaken van mobiel internet en bellen.

Deze regels gelden niet bij landen buiten de EU. Hier moet je dan ook zeer voorzichtig zijn met het gebruik van je mobiele telefoon als je niet bij thuiskomst met een zeer hoge data abonnement rekening geconfronteerd wilt worden.

Tips om je telefoonkosten laag te houden op vakantie

Om de hoge kosten van mobiel internet en bellen in de hand te houden hebben we nog enkele tips voor je die je in staat stellen dit te doen. Als eerste adviseren we je om zo min mogelijk van mobiel internet gebruik te maken in het buitenland.

Probeer bijvoorbeeld een connectie te maken met Wifi als je gebruik wilt maken van het internet. Een lokale prepaid simkaart kopen om te bellen en gebeld te worden is ook een goed idee om kosten te besparen.

Als je vaak in het buitenland verblijft dan is het ook zinvol om te kijken of je provider een speciale bundel heeft die het mobiel gebruik buiten Nederland goedkoper maakt.