Mobiel internet nu ook beschikbaar in Cuba

jul 15, 2020

cabu mobiel internetHet communistische Cuba gaat beginnen met het implementeren van mobiel internet. Tegen het einde van 2018 moet er een landelijke dekking zijn met het 3G netwerk. Cubanen kunnen dan op hun mobiele telefoon gebruik maken van internet. Het staatsbedrijf ETECSA werkt hieraan. Het doel is om voor het einde van het jaar 5 miljoen gebruikers te verbinden. Wat neerkomt op ongeveer de helft van de bevolking.

Lang geen internettoegang

Cubanen hebben lang zonder toegang tot het internet moeten doen. Sinds enige tijd hebben ambassades en internationale hotels een internetaansluiting ook waren er zogenaamde wifi hotspots, waar de inwoners 1 USD per uur voor moesten betalen of 30 USD per maand.

Bedrijven en ambassades in Cuba kunnen al sinds eind vorige jaar mobiel internet geleverd krijgen. Ook is het voor journalisten van de staatsmedia sinds kort mogelijk om mobiel internet af te nemen. Binnenkort zal dit dus hopelijk ook voor de normale burger mogelijk worden. Hopelijk verloopt alles vlekkeloos en kunnen toeristen hier ook zonder storing gebruik van maken van de app.

Geen 4G?

In Nederland en Europa zijn we natuurlijk gewend aan het snelle 4G internet, waarmee je DSL snelheden kunt halen via het mobiele netwerk. Het staatsbedrijf gaat echter een 3G netwerk implementeren. Wat de kosten precies zullen gaan worden voor burgers om mobiel internet af te nemen is nog niet duidelijk. De kans is klein dat de prijzen net zo laag worden als voor abonnementen in Nederland. Wij zijn namelijk 1 van de goedkoopste op dat vlak.