omzetdaling nederlandse telefoon marktNaar ons idee gaat het goed met de Nederlandse telefoonmarkt. Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon met een abonnement en er wordt veel gebruik van gemaakt. Het blijkt echter dat de markt voor mobiele diensten in Nederland in het tweede kwartaal opnieuw is gekrompen. In het eerste kwartaal van 2018 was er ook al een daling te zien.

Marktonderzoekers Telecompaper heeft onderzocht dat de Nederlandse markt voor mobiele diensten in het tweede kwartaal daalde naar 938 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van 8,2 procent. Volgens de onderzoeker heeft dit voornamelijk te maken met regels die veranderen op de markt. Toestellen die telecomaanbieders leveren mogen bijvoorbeeld niet meer meetellen voor de omzet. Daarnaast zijn de regels omtrent roaming (bellen + internet in het buitenland) veranderd, waardoor de kosten voor de provider stijgen.

Maar ook door de sterke concurrentie op de markt hebben de providers flink moeten stunten met hun prijzen, wat vanzelfsprekend ook op de omzet drukt. Telecompaper rekent op een omzetdaling van ongeveer 4% voor heel 2018. Deze daling zal zich volgens de onderzoeker waarschijnlijk gaan doorzetten tot in 2022.

Provider Vodafone heeft de grootste omzetdaling. De provider heeft een omzetdaling van 15,9 procent in het tweede kwartaal. Provider KPN deed het beter met een omzetdaling van 5,8 procent en bij T-Mobile was de daling 7,2 procent. Provider Tele2 deed het een stuk beter met een omzetstijging van 14 procent. Tele2 is bezig met een fusie met T-Mobile.