Mobiele TOR browser; nu ook onderweg anoniem browsen

privacy mobiele tor browserMisschien heb je wel eens van de TOR browser gehoord. Het is een browser waarmee je anoniem kunt browsen, het wordt ook wel eens gebruikt in landen waar de overheid het internetverkeer in de gaten houdt. Met de TOR browser konden bijvoorbeeld journalisten toch nieuws naar buiten brengen. Daarnaast wordt het veel gebruikt voor illegale activiteiten, zoals het verkopen van narcotische middelen.

Door de TOR browser te gebruiken in combinatie met een cryptovaluta konden mensen via illegale websites relatief anoniem dit soort zaken aanschaffen. Naast al deze zaken heeft de TOR browser ook anonimiteit, je hoeft hier natuurlijk geen illegale zaken mee te gaan doen. Voor mensen die hun privacy serieus nemen, is het altijd een zeer goede oplossing geweest. Het nadeel was echter altijd dat het alleen op een desktop computer mogelijk was. Er was geen mobiele versie van de browser, daar komt nu verandering in. Er komt namelijk een mobiele versie voor zowel Android als de iPhone uit.

Openbare WIFI

Een goed voorbeeld voor wanneer TOR handig is kan zijn wanneer je verbonden bent met een openbaar WIFI netwerk, bijvoorbeeld in een cafe of hotel. In theorie zouden mensen kunnen meekijken met wat je doet, wanneer het internetverkeer gemonitord wordt. Je kunt verschillende dingen doen om dit te voorkomen. Je kunt er voor kiezen om niet te verbinden met een openbaar netwerk, maar altijd je mobiele internet verbinding te gebruiken.

openbaar wifi netwerkNu is dit in Nederland en Europa voor de meeste mensen niet zo’n probleem. Veel Nederlanders hebben immers een grote bundel waar ze gebruik van kunnen maken, ook binnen de E.U. Maar ben je buiten de E.U. op reis, dan ben je toch vaak aangewezen op de openbare WIFI netwerken van bars en hotels. Je zou kunnen overwegen om je internetverkeer via een VPN netwerk te laten lopen. Een goede optie, maar hier zijn vaak wel kosten aan verbonden.

Een goede VPN kost namelijk gewoon iedere maand geld. Nu is er dus een derde optie en dat is om het TOR netwerk te gebruiken op je mobiele telefoon of tablet. Alle verkeer in je browser wordt nu anoniem gemaakt en sterk versleuteld. De anonimiteit is enkel en alleen in de TOR browser. Ga je bijvoorbeeld Skypen met iemand of je e-mail ophalen via een app, dan gaat dit niet over het TOR netwerk. Een nadeel van de TOR browser is wel dat de verbinding doorgaans iets trager is, maar je moet natuurlijk wel iets overhebben voor je privacy.

Als je op je mobiele telefoon gebruik wilt maken van het TOR netwerk kun je voor iOS gebruik maken van Onion Browser en op Android van Orbot. Je kunt via onze website een abonnement op het Simyo netwerk vergelijken.