Navigatie op smartphone zonder internet

Als je naar een bestemming moet waar je nog niet eerder geweest bent, dan was dat vroeger best spannend. De kaart moest erbij worden gepakt en daar was de nodige voorbereiding voor nodig. Tegenwoordig kunnen we gewoon gebruik maken van navigatie die ons naadloos naar de bestemming loodst. Maar hoe werkt dat als je navigatie op smartphone zonder internet wilt en je wilt gebruik maken van offline kaarten?

Eerst waren vooral de losse kastjes erg populair, maar tegenwoordig kan er met vrijwel iedere smartphone ook worden genavigeerd. Enorm handig natuurlijk omdat je de telefoon altijd bij je hebt. In dit artikel een uitleg over navigeren met je smartphone en een aantal tips.

Zonder GPS kom je niet ver

Als je via je telefoon gebruik wilt maken van navigatie, dan moet ten eerste de hardware in orde zijn. De telefoon moet zijn uitgerust met GPS. Vrijwel alle smartphones (ook de budget modellen) hebben dit tegenwoordig, maar voor de zekerheid is het wel goed om het even te checken.

Deze functionaliteit moet ook aan worden gezet zodat navigatie applicaties hiervan gebruik kunnen maken. Wij adviseren om deze GPS uit te zetten als je deze niet gebruikt, het kan namelijk veel batterij schelen. Zodra je wilt gaan navigeren met de offline kaarten kun je deze functionaliteit aanzetten via het menu.

Verschillende offline navigatie applicaties

google mapsDe meest bekende besturingssystemen zijn iOS en Android, voor beide systemen zijn er diverse offline navigatie apps beschikbaar. Zowel gratis applicaties als betaalde. Zo hebben de bekende navigatieleveranciers zoals TomTom ook een applicatie. Een populaire gratis applicatie is Google Maps. In Google maps kun je de kaarten downloaden naar je telefoon om vervolgens in de offline modus te kunnen navigeren. Google Maps offline gebruiken is dus ook een optie.

Een van de beste offline navigatie apps is Maps.me. Deze offline navigatie app is te downloaden voor zowel Apple als Android en heeft gedetailleerde kaarten. Je kunt de kaarten naar je telefoon downloaden als je met WIFI verbonden bent en vervolgens zonder internet navigeren.

Offline gebruik van navigatie met je telefoon is natuurlijk prettig om data te besparen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een grotere databundel af te sluiten bij je nieuwe sim only abonnement, want het grote voordeel van navigeren met internet is dat de kaarten altijd up-to-date zijn. Bij de offline navigatie apps maakt de app gebruik van de laatst bekende kaart en kan het soms voorkomen dat jouw route er nog niet op staat.

Als je een andere navigatie gewend bent is het wel even wennen om dit met je telefoon te doen. Je kunt het beste zorgen voor een zuignap die tegen het raam kan worden bevestigd. Deze zijn op veel plekken te koop en hoeven niet veel te kosten. Met je telefoon in je hand achter het stuur is namelijk verboden en brengt vele risico’s met zich mee. Bij elektronicawinkels of via het internet zijn deze zuignappen verkrijgbaar, zodat je veilig op pad kunt gaan.

Zorg voor een autolader

Als je gebruik maakt van de navigatie op je telefoon, dan moet je er rekening mee houden dat je batterij vrij snel zal gaan. Het scherm staat namelijk constant te branden, vaak ook met veel achtergrond verlichting. Daarnaast wordt staat de GPS aan en ook dit kost batterij. Het is dus zeker aan te raden om een autolader aan te schaffen, zodat je smartphone tijdens het navigeren direct wordt opgeladen. Zo kom je niet zonder batterij te zitten op een belangrijke afspraak!

Bekijk in onderstaande video meer over navigeren via Google maps: