Politie schrijft honderden boetes uit voor mobiel gebruik in de auto

Vorige week heeft de politie in Noord-Holland extra controles gehouden voor het bellen en appen tijdens het rijden. Tijdens de controles zijn 393 bestuurders langs de kant gezet en hebben een boete gekregen. Dit alles was tijdens de actieweek ‘afleiding in het verkeer’. Per dag waren er ongeveer 56 overtreders. Mensen maakte vooral gebruik van hun smartphone, wat natuurlijk ook wel te verwachten is. Door nummerbehoud is iedereen de hele dag bereikbaar.

Iedere dag zorgen veel automobilisten voor gevaarlijke situaties op de weg. De reden is dat ze achter het stuur gebruik maken van de smartphone. Even de e-mail checken of een appje sturen is heel gevaarlijk. Volgens sommige is dit nog gevaarlijker dan bellen achter het stuur omdat bij het appen je ogen ook van de weg zijn. De controles zijn noodzakelijk om het verkeer veiliger te maken.

Kans op een ongeval wordt 6 keer groter

Doordat mensen achter het stuur met hun smartphone bezig zijn gaan ze bijvoorbeeld slingeren, langzamer rijden en zien verkeersborden over het hoofd. Ook verminderd het reactievermogen aanzienlijk. De kans op een ongeluk wordt 6 keer groter bij het versturen van testberichten achter het stuur. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat in dat er ieder jaar honderden mensen in het ziekenhuis belanden door het gebruik van de smartphone achter het stuur.

Er is recent een nieuwe campagne gestart die rij-mono heet, deze heeft wat weg van de BOB campagne. Mensen moeten zich bewust worden van de gevaren van appen achter het stuur, toch verwachten wij dat de politie meer moet gaan controleren om het duidelijk te maken bij automobilisten.