We schreven eerder al over de nieuwe campagne van de overheid om het gebruik van de smartphone achter het stuur terug te dringen. Inmiddels is hier wat meer over bekend geworden en zijn een aantal commercials live gegaan. De campagne richt zich niet enkel op automobilisten, maar op alle verkeersgebruikers. Dus ook fietsers en voetgangers.

Smartphone onderdeel van je leven

smartphone op de fietsVeel mensen kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder een smartphone. Eigenlijk best wel gek, want enkele jaren geleden hadden we allemaal nog simpele mobiele telefoons waar je alleen mee kon bellen en SMS’en. De ontwikkelingen op dit gebied zijn heel erg snel gegaan en veel mensen geven ook toe verslaafd te zijn aan hun smartphone.

Gemiddeld kijken we zo’n 200 keer per dag naar het apparaatje. Als je dus in de auto stapt, dan is het voor veel mensen lastig om dit los te laten. Maar je telefoon in de auto gebruiken is simpelweg heel erg gevaarlijk. Er wordt zelfs gezegd dat je e-mail of social media checken nog gevaarlijker is dan bellen achter het stuur, omdat je ogen van de weg gaan. Om het aantal ongelukken in het verkeer terug te dringen, is de overheid een nieuwe campagne gestart.

‘Appen en rijden gaan niet samen’

Afgelopen donderdag (13-09-2018) gaf minister Cora van Nieuwenhuizen het startschot voor de nieuwe Rij-MONO campagne die ervoor moet gaan zorgen dat mensen zich bewust worden van de risico’s. De minister zei “We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij Mono, fiets Mono.” Want als je betrokken bent bij een ongeluk, dan heb je potentieel niet alleen jezelf hiermee, vaak zijn er ook anderen bij betrokken. Wil jij dat op je geweten hebben?

De campagne zal via diverse kanalen worden uitgezonden. Naast televisie & radio zullen de spotjes ook te zien zijn op social media, de bioscoop en op borden langs te weg. Er wordt momenteel nog gekeken hoe de campagne meer aandacht kan krijgen. De minister is hierover in gesprek met betrokken partijen zoals de ANWB, VVN, TeamAlert, Flitsmeister & de Fietsersbond.

Zo werkt het

De campagne is er op gericht om mensen bewust te maken van de gevaren, maar hoe kun je nu precies het smartphone gebruik achter het stuur verminderen? Er zijn diverse opties:

  • Zet je telefoon op stil of vliegtuig stand, zodat je geen melding krijgt van berichtjes of meldingen die binnenkomen. Zo kun je niet worden afgeleid tijdens het rijden. Je telefoon in je tas op in het dashboardkastje leggen is uiteraard ook een optie.
  • Op telefoons met Android kun je in de Google Play store diverse applicaties downloaden waarmee je onbereikbaar bent in de auto. Vaak is er een optie om mensen te laten weten dat je aan het rijden bent. Op de iPhone is deze functionaliteit standaard ingebouwd. De optie heeft ‘niet storen tijdens autorijden’.

Je zult de commercials binnenkort zeker op de diverse kanalen gaan zien. Hieronder is vast een voorbeeld van de commercials bijgevoegd:

Ben je toe aan een nieuw abonnement? Overweeg dan het goedkoopste sim only abonnement te vergelijken via onze website.