Roaming in Nederland aan of uit zetten op je telefoon?

Vaak hoor je de waarschuwing dat wanneer je in het buitenland bent dat je dataroaming uit moet zetten. Dit advies wordt gegeven om hoge kosten van je telefoonprovider te voorkomen. Maar hoe zit het dan met deze kosten wanneer je gewoon in Nederland bent? Moet je roaming in Nederland aan of uit zetten op je telefoon? Sommige mensen stellen deze vraag bij contact met Youfone aan de helpdesk.

Het korte antwoord op deze vraag is dat het eigenlijk niet uitmaakt of je de functionaliteit aan of uit laat staan. Wanneer je graag wilt weten waarom dit het antwoord is dan moeten we je eerst uitleggen wat data roaming nu eigenlijk precies is en hoe dit voor extra kosten kan zorgen.

Wat is data roaming?

roamingRoaming wordt door providers van telefoonabonnementen gebruikt om je toegang te geven tot internet- en telefoondiensten in het buitenland. De kans is namelijk groot dat de provider waar je een abonnement bij hebt afgesloten geen netwerk heeft in een ander land. Om dan toch te kunnen bellen en internetten met je mobiele telefoon moet je dus het netwerk van een andere provider gebruiken.

De kosten die hiermee gepaard gaan worden verrekend met je provider in Nederland. Dit bedrijf zal dit vervolgens weer doorberekenen op de rekening die je maandelijks krijgt opgestuurd. Een probleem hierbij is dat de providers vaak veel extra kosten in rekening brengen. Wanneer je echter in Nederland bent dan heeft roaming totaal geen functie. Je betaalt dus ook niks extra wanneer je besluit roaming aan te zetten op je telefoon.

Extra kosten in buitenland

Een voorbeeld van een situatie waarbij het aanzetten van roaming wel voor extra kosten kan zorgen is wanneer je jezelf in het buitenland bevindt. Buiten een zone 1 land wel te verstaan. Tegenwoordig zijn er namelijk binnen de Europese Unie afspraken gemaakt over data roaming. Dit betekent dat wanneer je jezelf in een land bevindt waarmee afspraken zijn gemaakt het gebruik van internet en telefoondiensten geen extra kosten oplevert. Bij landen buiten de zogenaamde zone 1 zal je wel met extra kosten te maken krijgen. In dat geval moet je dus zeker roaming uitzetten en niet gebruikmaken van mobiel internet via je Nederlandse simkaart.