Je smartphone beveiligen tegen indringers

jul 15, 2020

Aangezien steeds meer mensen een smartphone hebben, zijn de telefoons inmiddels ook regelmatig het doelwit van hackers. Ze proberen bijvoorbeeld je gegevens te stelen, of kunnen in bepaalde gevallen zelfs je telefoon blokkeren. Tegen een betaling zou de telefoon dan weer te gebruiken zijn. Het grootste risico loop je wanneer er onveilige applicaties gebruikt worden, of wanneer je een online betaling doet via een onbeveiligd netwerk. Wat kun je doen om je smartphone te beveiligen en het hackers een stuk lastiger te maken?

telefoon beveiliging

Installeer een anti-virus app

Het is heel normaal om een computer / laptop te beveiligen met een anti-virus programma. Op smartphones is dat nog wat minder populair. Toch kun je voor vrijwel alle telefoons een anti-virus app downloaden. Er zijn zowel gratis als betaald versies beschikbaar.

Installeer enkel officiële apps

Een telefoon is natuurlijk voorzien van diverse apps zoals Whatsapp die kunnen worden gedownload. Installeer deze enkel via de officiële weg (via de app store) en niet via een link op het internet of in een e-mail. Hackers kunnen kwaadaardige code in de achtergrond toevoegen en hierdoor komen je gegevens mogelijk in gevaar. Bij dit soort problemen is het mogelijk handig om de KPN klantenservice te benaderen.

Online betalen? Niet via een openbaar WIFI netwerk!

Tegenwoordig zie je op steeds meer plaatsen gratis toegankelijke WIFI netwerken waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, maar geeft hackers ook de mogelijkheid om te frauderen. Men kan zich bijvoorbeeld voordoen als een vertrouwd netwerk, maar in werkelijkheid wordt al het verkeer afgeluisterd. Als je een online transactie wilt doen op je telefoon, doe je dit beter op het 4G/3G netwerk van je telefoon provider.

Dit is veiliger dan op een openbaar beschikbaar netwerk. Daarnaast is het een goed idee om WIFI, Bluetooth en GPS uit te schakelen als je deze niet gebruikt. Sommige telefoons proberen namelijk altijd connectie te maken met een WIFI netwerk, en zo kan een hacker mogelijk gegevens buit maken. Als je deze functionaliteiten uitschakelt als je de deur uit gaat, loop je een stuk minder risico. Een sim-only onbeperkt internet kan ook helpen natuurlijk!

Telefoon vergrendelen

Het is altijd een goed idee om je telefoon te vergrendelen met een wachtwoord. Als iemand je telefoon fysiek in handen krijgt, dan kan men in ieder geval niet gemakkelijk in de telefoon komen. Veel telefoons kunnen worden beveiligd met een wachtwoord of zelfs in bepaalde gevallen een vingerafdruk.

Meer tips in onderstaande video: