Je smartphone is kapot, wat nu?

Een smartphone is een apparaat dat helaas vaak stuk gaat. Sommige modellen zijn gevoeliger voor de schade dan anderen. De meest voorkomende schade bij een smartphone is het scherm. Veel telefoons hebben natuurlijk tegenwoordig een groot scherm. Dat geeft natuurlijk mooi beeld en veel overzicht, maar het zorgt er tevens voor dat het gemakkelijk defect kan gaan. Met een sim only Ben abonnement ben je in ieder geval maandelijks voordelig uit. De telefoon koop je zelf en daar kan natuurlijk iets aan defect gaan.

Veel gebruikers van een smartphone hebben deze destijds ‘gratis’ gekregen bij een abonnement. Misschien na opzeggen hebben ze nu andere plannen. Dat gratis zetten we even tussen aanhalingstekens omdat men die natuurlijk eigenlijk gewoon zelf betaald. Als de telefoon nog redelijk nieuw is, dan is het natuurlijk een beetje zonde om deze weg te gooien. Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk op dit gebied?

Reparatie van de smartphone

Als het scherm van de smartphone defect gaat, dan moet er natuurlijk altijd een beslissing worden genomen of het rendabel is om deze te repareren. Vaak kan voor rond de €100,- de telefoon worden voorzien van een nieuw scherm. Sommige providers bieden ook een verzekering aan, waarbij de reparatie van het scherm soms is inbegrepen in de dekking. Uiteraard verhoogd deze verzekering wel de maandelijkse kosten van het abonnement. Mocht je abonnement binnenkort aflopen en je wat kosten wilt besparen, dan kun je het scherm laten repareren en vervolgens overstappen op abonnement en zo kosten besparen.

Er zijn veel bedrijven die zich specialiseren in het repareren van de telefoonschermen. Als je een populair model hebt, zoals een iPhone, dan zijn deze vaak op voorraad. Het bedrijf kan het scherm dezelfde dag vaak nog vervangen. Als je een minder populair model hebt, dan moet het scherm vaak worden besteld. Daar kunnen een paar dagen overheen gaan. Maar je weet dan wel zeker dat je weer een poosje door kunt gaan met je nieuwe scherm. Als de telefoon het eigenlijk niet meer waard is, dan sta je natuurlijk voor een lastige keuze. Want alhoewel repareren waarschijnlijk duurder is dan de telefoon nog waard is, een hele nieuwe telefoon kopen als los toestel is nog vele malen duurder.

Zelf repareren van het scherm

Op Youtube zijn diverse filmpjes te vinden met uitleg hoe een scherm vervangen moet worden van de populaire telefoons. Alhoewel wij dit zeker niet aanraden, kan het iets zijn om te overwegen. Het nadeel is dat er vaak ook speciaal gereedschap voor nodig is, wat ook zeker niet goedkoop is in de aanschaf. Als je het leuk vindt om te knutselen en het niet erg vindt om je telefoon eventueel onbruikbaar te maken dan kan dit een interessante optie zijn. Dit is uiteraard wel op eigen risico en waarschijnlijk zullen de kosten ongeveer gelijk zijn als het laten doen door een gespecialiseerd bedrijf (doordat ook het gereedschap moet worden aangeschaft). Hieronder bijvoorbeeld een filmpje voor het vervangen van het scherm van een iPhone 5: