Smartphone meldingen zorgen voor verminderde concentratie

Of je nu nog op school zit of al hard aan het werken bent aan je carrière, je hebt een goede concentratie nodig om iets te bereiken. Steeds meer mensen hebben moeite met de concentratie. De kans is goed mogelijk dat het gebruik van smartphones daar de oorzaak voor is.

Heb jij de laatste jaren steeds meer moeite om je te focussen op bepaalde taken? Of komt het voor dat je niet meer de rust kunt vinden om eens een goed boek te lezen? De kans is aanwezig dat het veelvuldig gebruik van je smartphone daar een rol in speelt. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de University of Virginia. Het effect van het veelvuldig gebruik van de smartphone lijkt sterk op de symptomen van ADHD.

Het onderzoek

studeren telefoon

Mobiele telefoon zorgt voor veel afleidingen

Op je smartphone kun je natuurlijk diverse instellingen aanpassen voor wat betreft de meldingen die je ontvangt. Ook als je wilt betalen met de telefoon. In het onderzoek waren 221 studenten betrokken. Al deze studenten werden gevraagd om de notificaties en geluiden op hun smartphone te maximaliseren. Dit moest een week worden volgehouden. Vervolgens werd de studenten gevraagd om een week het tegenovergestelde te doen, dus juist alle notificaties en melding uitzetten. Het resultaat van het onderzoek bevestigde de vermoedens van het onderzoeksteam: de studenten waren een stuk rustelozer en hadden veel moeite met het concentreren op andere taken. Ook waren ze sneller verveeld en constant op zoek naar afleiding.

Veel mensen zullen dit wel herkennen. Smartphones kunnen veel aandacht vragen, zeker als je bezig bent met belangrijke taken op het werk op school is het verstandig om de meldingen zoveel mogelijk uit te zetten op je telefoon. Maar ook als je onderweg bent in het verkeer is het belangrijk om de telefoon op stil te zetten, achter het stuur moet je volledig kunnen concentreren op de weg.

Als je een iPhone met KPN aanbieding gebruikt en zoveel mogelijk meldingen wilt uitschakelen, bekijk dan onderstaande video: