Het is je misschien al opgevallen, dat je tegenwoordig geen ‘gratis’ telefoon meer bij je abonnement krijgt. Vroeger was dit wel anders. De providers hadden veel advertenties met abonnementen met telefoons erbij. Of het nu om een iPhone een Samsung Galaxy of een ander begeerlijke telefoon ging, je kon deze altijd bij je abonnement krijgen.
Het was helemaal niet gratis, want de kosten (of lening) voor het toestel zaten gewoon in de abonnementsprijs verwerkt. Sinds 1 mei 2017 zijn de regels hiervoor aangepast. De provider, zoals bijvoorbeeld Ben, kan nu nog wel een toestel bij je abonnement leveren, maar de prijs moet apart berekend worden. In principe heeft iedereen tegenwoordig dus een sim only abonnement met een los toestel. Andere mensen kopen een los toestel en betalen het bedrag in 1 keer en anderen sluiten een lening af bij de provider en betalen het bedrag in maandelijkse termijnen af. Als je de telefoon op afbetaling neemt, dan hoort daar een BKR registratie bij. De regels hiervoor nemen we in dit bericht met je door.
Stichting BKR
Smartphones zijn natuurlijk erg populair en veel mensen willen het laatste nieuwe model in bezit hebben. Toch kunnen veel mensen deze toestellen eigenlijk niet betalen, ze hebben het geld niet om het toestel zo af te rekenen. De providers bieden de mogelijkheid om een koop op afbetaling te doen. Maar wanneer het toestel boven de €250 is (en dat zijn de meeste moderne toestellen) dan komt er een registratie een inkomenstoets en een registratie bij stichting BKR.
Misschien heb je wel eens gehoord van een BKR registratie, maar hier staan al je schulden in opgeslagen. Zo kunnen andere kredietverstrekkers inkijken hoe het ervoor staat met je financiële situatie. Ga je bijvoorbeeld in de toekomst een woning kopen, dan kijkt de bank naar je BKR registratie en door een telefoon op afbetaling te nemen, kun je dus minder hypotheek krijgen. Dit zijn dingen waar veel mensen geen rekening mee houden bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon op afbetaling. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat je een negatieve BKR registratie hebt. Dit wil zeggen dat je een betaling aan een kredietverstrekker niet tijdig voldaan hebt. Als je bijvoorbeeld een paar maanden geen geld op je rekening had staat ten tijde van de incasso van je abonnement, dan kun je nog verder in de penarie komen en de bank kan de hypotheek dan misschien helemaal niet willen verstrekken. Ze zien je dan als een risico en de bank wil geen geld uitlenen aan risicogroepen.
Koop een los toestel
Als je de hele BKR registratie wilt voorkomen, dan is het een beter idee om een los toestel aan te schaffen. Als je echt een heel nieuw toestel wilt kopen, dan ben je doorgaans enkele honderden euro’s kwijt. De nieuwprijs van het goedkoopste model iPhone 8 is bijvoorbeeld rond de €700,-. Als je dat teveel geld vindt, kun je eens gaan kijken naar wat oudere toestellen of refurbished. Zo ben je een stuk minder geld kwijt aan je toestel. Daarnaast sluit je natuurlijk via onze website een los sim only abonnement af, zodat je maandelijkse kosten laag blijven. Wil je nu echt het nieuwste model smartphone helemaal nieuw uit de winkel, dan kun je misschien nog even door sparen totdat je de telefoon zo kan kopen.