Telefoon in vliegtuigstand? Doe maar wel!

Nu de vakantieperiode voor de meeste Nederlanders is aangebroken, gaan we massaal weer op vakantie. Heerlijk even bijkomen en de batterij weer opladen voor de rest van het jaar.

Alhoewel sommige Nederlanders met de auto op vakantie gaan, bijvoorbeeld naar de camping in Frankrijk, pakken ook steeds meer mensen het vliegtuig. En als je in het vliegtuig stapt, zal de stewardess je netjes uitleggen dat je telefoon & tablet op de vliegtuigstand gezet moeten worden. Je weet wel dat vliegtuig icoontje in je snel start menu waarmee alle connecties zoals mobiel internet, Bluetooth & Wifi mee worden uitgeschakeld. Sommige mensen vinden dit maar onzin en zeggen dat het helemaal niet nodig is. Hoe zit het nu precies?

Vliegtuig stort neer?

Er doen wel eens spookverhalen de ronde over vliegtuigen die zouden kunnen neerstorten als je de vliegtuigstand niet aanzet. Dit is op zich onzin, de apparatuur aan boord zal doorgaans geen storting ondervinden van een telefoon die ‘gewoon’ aanstaat. Maar toch is het verstandig om de vliegtuig functie wel aan te zetten. Piloten kunnen hier namelijk wel degelijk storing van ondervinden. En dat zit hem in de luidspreker (een soort koptelefoon) die de piloot draagt. Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt…

Als je telefoon over gaat wanneer deze in de buurt van een speaker ligt, dan krijg je een soort vreemd geluid door de speakers. Dat geluid hoort de piloot ook op zijn koptelefoon wanneer je de vliegtuigstand niet inschakelt. Indirect kan dit natuurlijk wel een crash veroorzaken, omdat de piloot in theorie de luchtverkeersleiding niet zou kunnen verstaan door deze rare en storende geluiden. Zet je telefoon dus maar gewoon in de vliegtuigstand als je op reis gaat deze zomer!

Vliegtuigstand iPhone

Zo zet je een iPhone in de vliegtuigstand:

Vliegtuigstand Android

Heb je een Android toestel? Dan zet je de vliegtuigmodus op deze manier aan:

Als je trouwens wilt besparen op je mobiele telefoon kosten, dan zou je een Ben actie of Telfort abonnement kunnen overwegen. Zeer goede providers die regelmatig leuke aanbiedingen hebben. Zo blijft er geld over om nog een keertje extra met vakantie te gaan!