De mobiele telefoon heeft tegenwoordig een centrale plek ingenomen in ons leven. We nemen onze telefoon overal mee naartoe. Zelfs tijdens het sporten zit de telefoon in je zak om naar muziek te luisteren. In de afgelopen jaren heeft de mobiele telefoon dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt, want wie had dit ooit gedacht 15 jaar geleden? Toen was Youfone 4G echt nog niet voor te stellen. We blijven in contact met elkaar via chat applicaties en bellen wordt steeds minder populair. Ook delen we ons leven op social media, wat ook allemaal via de mobiele telefoon gaat.
Batterij is zwakke plek smartphones
De technologie op het gebied van smartphones gaat steeds verder, maar de bottleneck blijft toch de batterij. Als je een mobiele telefoon intensief gebruikt, dan gaat deze redelijk snel leeg. De schermen van telefoons worden natuurlijk steeds groter, waar het grootste gedeelte van de energie doorgaans naartoe gaat. Veel mensen komen de dag niet door zonder hun telefoon bij te laden. Alhoewel de batterijen steeds efficiënter zijn en er diverse tips zijn om langer met je batterij te kunnen doen, blijft het vaak toch de bottleneck. Veel mensen laden hun telefoon gedurende de nacht op, eigenlijk is dit standaard procedure voor veel mensen. Als je wakker wordt is de telefoon helemaal opgeladen. Maar is dit eigenlijk wel zo’n goed idee?
Li-ion baterij
Het type batterij dat gebruikt wordt voor smartphones is Li-ion. Deze batterijen zijn op dit moment het beste om te gebruiken. Maar leveren de beste prestaties als ze niet helemaal zijn opgeladen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd maar als je telefoon aan de lader ligt, dan is er een lange periode dat de batterij helemaal vol is terwijl de batterij nog steeds wordt opgeladen. Hierdoor slijt de batterij en kan er als het ware steeds minder energie worden opgenomen in de batterij. Hierdoor kun je steeds minder lang met de batterij doen. Een beter idee is om je telefoon te gebruiken totdat deze bijna op is en vervolgens op te laden tot hij weer vol is. We snappen dat dit voor de meeste mensen niet ideaal is, omdat je gedurende de dag moet werken of andere activiteiten moet uitvoeren. Maar hierdoor zou je wel langer met de batterij moeten kunnen doen. En je geen nieuwe telefoon van 1 van de providers hoeven uitzoeken. Dit scheelt weer geld. Een optie is bijvoorbeeld om de telefoon in de nacht uit de oplader te halen en hem op te laden in de periode dat je jezelf aan het klaarmaken bent voor de dag. Als je telefoon nog niet helemaal is opgeladen, kun je je lader meenemen voor op het werk.
Bron: Battery University