Vakantieperiode, pas goed op je telefoon!

Nu de vakantieperiode is aangebroken, gaan steeds meer mensen naar het buitenland toe. Even van de zon genieten en even helemaal niets doen. Heerlijk natuurlijk, want we werken in Nederland allemaal erg hard. Genieten in de zon kan dan echt zorgen dat je helemaal bent opgeladen. 

Maar vakantie is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.. Helaas zijn toeristen vaak een gemakkelijke prooi voor criminelen, je bent vaak op een plek waar je niet bekend bent en daardoor dus een beetje in het nadeel. Omdat we tegenwoordig vrijwel allemaal een mobiele telefoon bij ons hebben, komt het regelmatig voor dat dieven of zakkenrollers het daar op gemunt hebben. Een recent model levert tweedehands namelijk al snel enkele honderden euro’s op. Sommige mensen kiezen ervoor om Simyo opzeggen te doen en dan een nieuwe abonnement af te sluiten.

Natuurlijk is het altijd vervelend als iets van je gestolen wordt, maar als je telefoon gestolen wordt is dat extra vervelend. Je hele leven staat er immers op, van social media tot e-mail, alles zit in je telefoon. Natuurlijk hopen we dat je telefoon niet gestolen gaat worden op vakantie, maar we willen je alvast een aantal tips geven voor het geval dit wel mocht gaan gebeuren. Zo zorg je dat de schade beperkt blijft.

Is je telefoon wel echt gestolen?

Voordat je in paniek raakt, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je telefoon echt gestolen is. Misschien heb je hem namelijk gewoon ergens laten liggen, bijvoorbeeld in je hotel of in een restaurantje. Op zowel Android als iPhone toestellen is er de mogelijkheid om te traceren waar je telefoon is (deze moet dan wel aanstaan).

Als de telefoon is uitgeschakeld kun je vaak ook zien waar deze voor het laatst aan heeft gestaan. Via deze functies kun je alle instellingen terug zetten naar de fabrieksinstellingen, zodat alle data gewist kan worden. De dieven kunnen nu niet meer met je persoonlijke gegevens aan de haal gaan. Een prettig idee.

Aangifte doen

Misschien een logische stap, maar het is belangrijk dat je op je vakantieadres aangifte bij de politie doet van je gestolen telefoon. Als je nog recht hebt op een vergoeding vanuit de verzekering, zullen deze ook altijd om een aangifte vragen. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie meeneemt naar de aangifte, zodat de lokale politie hiermee aan de slag gaat. Je kunt bijvoorbeeld de gegevens uit de vorige stap meenemen als bewijs. Eerlijk gezegd is de kans redelijk klein dat je telefoon nog teruggevonden zal worden. Maar toch je moet altijd aangifte doen! Geen zorgen maken, het komt waarschijnlijk allemaal in orde.

Simkaart blokkeren

sim kaart blokkerenDe volgende stap is om direct contact op te nemen met je provider om je simkaart te laten blokkeren. Soms kan dit online, maar wij raden aan om een andere telefoon te gebruiken en even te bellen naar je provider. Vaak zijn hier speciale telefoonnummers voor, zodat je snel geholpen wordt en de sim only direct geblokkeerd is. Zo kunnen de dieven niet op jouw kosten bellen of internetten. Vaak zal je telefoon ook wel een beveiliging hebben met een code, dus kunnen ze niet zo heel gemakkelijk bellen op jouw kosten. Maar het is uiteraard een prettig idee dat je simkaart geblokkeerd is en niemand er iets mee kan doen.

Vrienden, familie en contacten op de hoogte stellen

Nadat alles geblokkeerd is, wordt het tijd om via een ander kanaal (bijvoorbeeld social media) contact op te nemen met vrienden, familie en andere contacten. Ze weten dan dat ze je niet op je mobiele telefoonnummer kunnen bereiken en zich geen zorgen hoeven te maken als je eventjes niet reageert. Probeer deze stap niet over te slaan, omdat mensen misschien gaan denken dat er iets ergs met je aan de hand is als je geen reactie stuurt.

Via reisverzekering kosten claimen

reisverzekering gestolen telefoonAls je op vakantie gaat, heb je hier meestal een reisverzekering voor afgesloten. Wanneer iets gestolen is tijdens je vakantie kun je een claim indienen bij de verzekeraar. Vaak kun je op de website van de verzekeraar een schadeformulier downloaden zodat je de schade direct kunt doorgeven.

Ook kun je telefonisch contact opnemen met de verzekeraar als je nog hulp nodig hebt. Wanneer je een vergoeding krijgt, is dit overigens meestal niet het volledige bedrag wat je destijds betaald hebt. Verzekeraars werken vaak met een zogenaamde dagwaarde, maar dit geeft je in ieder geval een start om een nieuw toestel te kunnen kopen.