Vaste telefonie afgebouwd in Frankrijk

aug 27, 2018

vaste telefonieIn Frankrijk heeft het bedrijf Orange (voorheen France telecom) als 1 van de eerste ter wereld besloten om vaste telefonie af te gaan bouwen. In 2023 wil Orange helemaal zijn afgestapt van klassieke telefonie. Mensen bellen steeds meer mobiel en daardoor is het niet meer rendabel om klassieke telefooncentrales te blijven onderhouden. Dit wil overigens niet zeggen dat vaste telefonie helemaal verdwijnt, de telefoongesprekken zullen via Voip verlopen. Dat is bellen over het internet.

Het afbouwen zal stapsgewijs verlopen. Vanaf aankomende november zullen er geen nieuwe vaste telefoonlijnen meer aangevraagd kunnen worden, nieuwe abonnees die een vast telefoonnummer willen hebben kunnen dan alleen nog een internetbellen abonnement aanvragen. De klanten die nu nog een reguliere vaste telefoonaansluiting hebben, worden overgezet naar een Voip abonnement.

9 miljoen abonnees omzetten

Orange is al sinds februari van dit jaar bezig met uitvoerige testen voor de omzetting. Technisch gezien is er geen uitdaging. Wel is het de vraag hoe de 9 miljoen gebruikers die nu nog een vaste lijn hebben zullen reageren op de omzetting. Orange geeft aan dat het proefproject een succes is.

We zien steeds vaker dat reguliere vaste telefonie minder populair aan het worden is. Mensen maken steeds meer gebruik van de smartphone om met elkaar in contact te blijven en de mensen die nog een vaste lijn willen hebben, kiezen vaak voor Voip in combinatie met een televisie & internetabonnement. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor Vodafone zakelijk voor de zakelijke telefonie.

Alleen mobiele telefoon

Wat we daarnaast steeds vaker zien is dat mensen helemaal geen vaste telefonie meer hebben. Echt nodig is het in deze tijd natuurlijk ook niet. Als je er over nadenkt zit daar natuurlijk ook wel wat in. Op je mobiele telefoon ben je vrijwel altijd bereikbaar, ook als je buiten de deur bent. Bij vaste telefonie moet je fysiek in huis zijn om de telefoon te horen overgaan. Veel jongeren die op zichzelf wonen hebben dan ook geen vaste telefoon meer, maar kiezen voor een smartphone met goedkoop sim only abonnement om kosten te besparen. Waarom zou je betalen voor een vast nummer als je daar toch nooit gebruik van maakt?