Wat is een e-sim en wat heb je eraan?

We kunnen het er denk ik wel over eens zijn dat een sim kaart niet echt heel handig is. Zolang de sim kaart in je telefoon zit, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar zodra je hem van je oude telefoon naar je nieuwe telefoon moet verplaatsen, is het altijd priegelen.

De sim kaartjes zijn tegenwoordig zo ongelofelijk klein, dat je ze heel makkelijk kwijt kunt raken. Als dat gebeurd moet je weer contact opnemen met je provider en vaak tegen betaling een nieuwe opgestuurd krijgen, in de tussentijd ben je dus niet bereikbaar.. niet echt heel erg handig allemaal. Met een Tele2 maandelijks opzegbaar abonnement kun je altijd opzeggen, je krijgt dan mogelijk ook weer een nieuwe simkaart als je het abonnement weer activeert. Gelukkig is er iets nieuws; de e-sim. In dit artikel meer informatie.

Wat is eens sim kaart eigenlijk?

Een sim kaart is eigenlijk je het kaartje wat je telefoon en abonnement aan elkaar koppelt. Als je een iPhone, Android of Windows Phone hebt dan zorgt de sim kaart ervoor dat je verbinding maakt met de provider en dat je op de telefoon kunt bellen, mobiel internetten etc.

Technisch gezien kun je ook op internet met je mobiele telefoon zonder sim kaart, wanneer je gebruik maakt van WIFI. Maar zodra je naar buiten gaat en dus geen WIFI hebt, zul je een sim kaart nodig hebben om van je bundel gebruik te kunnen maken. Ook als je gebeld wilt worden of zelf wilt kunnen bellen, heb je een sim kaart nodig.

Sim kaart of e-sim, wat is het verschil?

e-simMisschien had je er al een idee bij, maar een e-sim is een elektronische sim kaart. In feite is de functie van een e-sim precies hetzelfde als een sim kaart maar het verschil is dat deze digitaal is. Er zit dus geen fysiek kaartje meer in je telefoon.

Het grote voordeel hiervan is dat het ten eerste een stuk veiliger is. Er worden namelijk nog wel eens telefoons en dus sim kaarten gestolen, waardoor mensen flink op kosten kunnen worden gejaagd. De dieven bellen dan naar dure nummers die ze zelf in bezit hebben, om zo geld van je te ontfutselen.

Maar ook als je een nieuwe telefoon gaat kopen of van de provider krijgt, is het een stuk makkelijker om over te gaan. Je hoeft niet meer de prutsen om dat minuscule kaartje over te zetten naar je nieuwe toestel. Een ander voordeel is dat fabrikanten geen rekening meer hoeven te houden bij het ontwerpen van hun modellen voor een sim kaart. Dit kan ervoor zorgen dat er een grotere accu in de telefoon past of dat het design er een stuk strakker uit komt te zien. Allemaal voordelen dus zo’n e-sim.

Op dit moment staat de technologie nog redelijk in de kinderschoenen, maar er zijn al telefoons die ermee zijn uitgerust. De Google Pixel 2 is hier een goed voorbeeld van. Aangezien de ontwikkelingen op dit gebied altijd er snel gaan, zal het niet lang meer duren voordat iedere telefoon een e-sim heeft en je dus heel gemakkelijk kunt wisselen met een sim-only van telefoon.