Wist jij al dat iedereen tegenwoordig een los abonnement heeft?

De term sim only was tot een paar jaar geleden bij veel mensen wel bekend, maar vooral de mensen die geld wilde besparen maakte er gebruik van. In feite is een sim only abonnement niets anders dan een mobiel telefoonabonnement zonder een inbegrepen telefoon. Dat zag je tot een aantal jaar geleden nog veel, er werden maandelijkse bedragen genoemd inclusief de telefoon.

Zo wisten de providers veel mensen aan zich te binden, door bijvoorbeeld het nieuwste model iPhone aan te bieden voor een vast laag bedrag per maand. Er waren bijvoorbeeld T-mobile aanbiedingen. Een slimme zet natuurlijk.

In de advertenties werden dan maandelijkse bedragen genoemd en er was geen specificatie welk bedrag je maandelijks voor het toestel betaalde en welk bedrag voor het abonnement. Volgens de advertenties van de providers was het toestel ‘gratis’.

Dat was natuurlijk niet het geval, want je betaalde gewoon een bedrag per maand voor het toestel, dat zat alleen verborgen in het totaalbedrag. Door een uitspraak van de rechter is dit op de schop gegaan.

De rechter had besloten dat je eigenlijk een soort van koop op afbetaling deed voor het toestel (dat is een lening) en dat deze dus zeker niet ‘gratis’ was zoals de providers beweerde.

Moet je nu dan een los toestel kopen?

Nu dit is afgeschaft zou je wellicht denken dat je nu een los toestel moet kopen als je een nieuwe telefoon wilt hebben. En voor veel mensen is dat een heleboel geld. Om een voorbeeld te noemen, de nieuwste iPhone XS is bijvoorbeeld verkrijgbaar vanaf ongeveer €1100,-. Een niet misselijk bedrag.

Het nieuwste Samsung Galaxy toestel is verkrijgbaar vanaf ongeveer €600,-. Een flink bedrag dat de meeste Nederlanders niet zomaar beschikbaar hebben liggen om een telefoon voor te kopen. Daar kun je natuurlijk een hoop andere dingen van kopen. Toch is het nog steeds mogelijk om maandelijks voor je toestel te betalen als je een nieuw abonnement afsluit bij een provider.

Je kunt namelijk een lening afsluiten voor het toestel in combinatie met een telefoonabonnement. Dit klinkt misschien als hetzelfde als vroeger, maar toch zit hier een groot verschil in. Het is voor de consument nu namelijk goed mogelijk om te zien hoeveel kosten er maandelijks voor het toestel betaald moeten worden en hoeveel voor het abonnement zelf. Meer inzicht dus.

Daarnaast worden de leningen ook geregistreerd als lening, ga je bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten dan zal dit deel niet worden meegenomen in de berekening. Als je een paar tientjes per maand betaald voor het toestel, kan dit wel een hoop schelen in de hypotheek die je kunt krijgen. Iets om wellicht rekening mee te houden bij het afsluiten van een nieuw mobiel abonnement.

En hoe zit dat met het abonnement?

Zoals de titel van dit bericht al aangeeft, heeft tegenwoordig vrijwel iedereen een sim only abonnement. Wanneer je het abonnement afsluit in combinatie met een toestel, dan betaal je dus in feite voor een sim only abonnement en je betaald voor de lening op het toestel. Veel mensen zullen het waarschijnlijk niet zo zien, maar het is feitelijk wel hoe het in elkaar steekt.

Natuurlijk kun je nog steeds besparen op sim only. Wanneer je namelijk de stap overslaat voor een lening afsluiten voor je toestel, dan betaal je alleen de kosten voor het abonnement. En dat kan flink schelen. Veel mensen die kosten willen besparen of die zich zorgen maken om een eventuele hypotheek, kiezen er dan ook voor om zelf een toestel te kopen (al dan niet tweedehands) en een los sim only abonnement af te sluiten. Zeker iets om eens te overwegen.