Hoe kan ik zien of ik 4G internet heb?

Wanneer je internet op je mobiel gebruikt dan wil je uiteraard het liefste verbonden zijn met een 4G netwerk. 4G internet is namelijk vele malen sneller dan de voorganger 3G en dat geeft je veel meer mogelijkheden op je telefoon. Bij een sim-only abonnement heb je eigenlijk altijd 4G of zelfs 5G.

Zo kan je bijvoorbeeld moeiteloos muziek streamen in een hoge kwaliteit. Je zal daarbij niet hoeven te wachten voor het bufferen van bestanden. Live HD video’s bekijken op je smartphone zal ook geen problemen opleveren met deze internetverbinding.

Maar hoe kan je nu zien of je 4G internet op je telefoon hebt? Het is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Je zal misschien verbaasd zijn om te horen dat dit niet alleen afhankelijk is van het telefoonabonnement dat je hebt afgesloten.

Abonnementen met 4G internet

heb ik 4g?Allereerst is het belangrijk om te weten dat nog altijd niet alle providers van telefoonabonnementen in Nederland 4G internet leveren. Door de hoge snelheden die via dit nieuwe netwerk mogelijk zijn is het ook duidelijk dat mensen vele malen meer data zullen verbruiken.

Houd dus in de gaten dat wanneer je een abonnement met onbeperkt internet wilt afsluiten, dat je altijd goed kijkt of het wel 4G internet is wat wordt aangeboden. Veel providers hebben zelfs vaak de keuze tussen beide opties. Wanneer je wilt weten of je het snelle internet op je telefoon kunt gebruiken, dan moet je dus eerst nagaan of het abonnement dat je hebt afgesloten wel een 4G internetverbinding mogelijk maakt.

Telefoon moet netwerk ondersteunen

Indien je een 4G telefoonabonnement hebt dan is dit nog altijd geen garantie dat je het internet ook op je toestel hebt. Je telefoon moet het gebruik van het netwerk namelijk ook ondersteunen. Veel oudere smartphones hebben nog niet de ondersteuning voor 4G.

Zelfs als zij het signaal dus ontvangen dan zijn je internetsnelheden nog altijd beperkt. Een makkelijke manier om dit te controleren is door simpelweg op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje dat aangeeft dat er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven.