Mobiele telefoon als hotspot gebruiken, zodat je ook met je laptop of tablet online kunt

Als je op een locatie bent waar je geen WIFI tot je beschikking hebt, dan ben je vaak aangewezen op je telefoon. Natuurlijk kun je veel doen op een telefoon, maar meestal gaat werken een stuk gemakkelijker op een laptop.

Gelukkig is er een oplossing om het mobiele internet van je telefoon te delen met je laptop. Je maakt dan in feite een router / modem van je telefoon waar je op inlogt met je laptop. Dit noemt men ook wel tethering of wifi-hotspot. Je mobiel als hotspot gebruiken vereist geen speciale apps, het kan gewoon in je telefoon zelf. Zowel op Android als op iOS.

De data die je gebruikt komt uit je databundel bij je telefoon provider. Als je een onbeperkte bundel hebt, hoef je hier uiteraard niet naar om te kijken. Je mobiele telefoon als hotspot geeft veel mogelijkheden. Ook mensen die veel onderweg zijn maken hier vaak gebruik van. Zo kun je prettig werken op iedere locatie waar je maar bent, zonder steeds te moeten zoeken naar een beschikbaar WIFI netwerk.

Het delen van je mobiele data met je laptop (of ieder ander apparaat) wordt ook wel een hotspot genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt instellen, het is namelijk heel eenvoudig. We leggen het uit voor de iPhones en Android toestellen (Samsung, HTC, etc.). Laten we beginnen met de iPhone.

Mobiele telefoon als hotspot iPhone – hoe werkt het?

Omdat de iPhone in Nederland toch wel het populairste toestel is, beginnen we daar mee. Voordat we beginnen is het belangrijk dat je mobiele data aanstaat. Dit kun je aanzetten door op het homescherm vanaf onderaan eenmaal te swipen, het snelle instellingen menu komt dan naar voren. Zorg ervoor dat mobiele data is ingeschakeld. We willen immers de mobiele data delen via de WIFI met de laptop, dan moet de mobiele data natuurlijk wel aanstaan. Vervolgens kun je gaan naar:

Instellingen > Persoonlijke hotspot > zet hier het schuifje aan

In dit menu zie je ook de naam van het WIFI netwerk staan, wat aan het uitzenden is. Meestal is dit de naam van de iPhone. Je kunt vervolgens met je laptop zoeken naar een nieuw netwerk en als alles goed verlopen is, zal je dit nieuwe netwerk er tussen zien staan. Vervolgens zul je een wachtwoord moeten invullen, je wilt immers niet dat iedereen zonder beveiliging van jouw data gebruik kan maken. Het wachtwoord kun je in hetzelfde menu terugvinden.

Nu heb je dus het mobiele internet met je laptop gedeeld via de WIFI. Als je geen onbeperkt internet hebt, is het wel belangrijk om het een beetje in de gaten te houden hoeveel je verbruikt. Als je filmpjes in full-HD gaat streamen op je laptop, kan de data heel snel gaan. Dan nog een tip: zodra je klaar bent op je laptop, zet de persoonlijke hotspot op de iPhone dan ook weer uit. Dit scheelt veel batterij en is een stuk veiliger!

Hotspot instellen Android – hoe werkt het?

Niet iedereen heeft een iPhone, er zijn ook zeer populaire toestellen van Samsung, HTC & diverse andere merken die gebruik maken van het Android besturingssysteem. Het idee van een persoonlijke hotspot is volledig hetzelfde als bij de iPhone maar vanzelfsprekend staat dit in een ander menu.

Om een hotspot te maken van je Android telefoon kun je gaan naar:

Instellingen > Meer > Mobiel netwerk delen

Hier kun je eenvoudig je mobiele netwerk omtoveren in een wifi hotspot zodat je altijd en overal internet hebt, ook op je laptop of tablet! Als je een abonnement voor kinderen hebt afgesloten moet je natuurlijk wel in de gaten houden of ze niet teveel data verbruiken.

Nog een aantal tips

Wanneer je een mobiele telefoon hebt met een ruim data abonnement, dan hoef je nergens naar om te kijken. Zeker nu de databundels ook binnen de E.U. gewoon te gebruiken zijn, geeft dit veel mogelijkheden. Mensen die voor werk veel reizen, bijvoorbeeld naar het buitenland, kunnen nu altijd en overal werken. Heerlijk toch als je gewoon in de auto kunt stappen en ergens op een terras in Parijs je laptop en telefoon uit je tas kunt halen en direct aan de slag kunt, zonder extra kosten of de WIFI code te moeten vragen.

Mobiele telefoon als hotspot vervangen voor router thuis

Er zijn ook mensen die het reguliere internet abonnement thuis hebben opgezegd en alles via het mobiele abonnement doen. Alhoewel dit zeker niet voor iedereen is weggelegd, kan het soms wel een uitkomst bieden. Ook mensen die bijvoorbeeld geen vast woonadres hebben, maar altijd reizen is een onbeperkt sim only abonnement een zeer goed idee. Vergelijk een abonnement op onze website en sluit direct af!