Kun je een tablet ook als telefoon gebruiken?

Een tablet is een steeds populairder wordend apparaat. Het is bijvoorbeeld heel handig om series op Netflix mee te kijken of andere filmpjes op Youtube.

Maar ook als vervanging van een laptop kan het heel erg handig zijn. Doordat het scherm wat groter is dan een smartphone, heb je meer mogelijkheden. Maar kun je een tablet als telefoon gebruiken? In dit artikel leggen we uit hoe dit precies zit. Zo kun je er zelf mee aan de slag gaan.

Waarom zou je willen bellen met je tablet?

De eerste vraag die we moeten beantwoorden is waarom je eigenlijk met een tablet zou willen bellen? Sommige mensen vinden het prettig om bijvoorbeeld hun werk en privé gescheiden te houden. In dat geval kan dit handig zijn.

Ze hebben bijvoorbeeld een tablet van hun werkgever gekregen en vragen zich af of ze die niet ook kunnen gebruiken om (zakelijk) mee te bellen. Er zijn talloze redenen te verzinnen waarom iemand zou willen bellen met zijn of haar tablet. Maar is het ook mogelijk? In dit artikel leggen we dit aan je uit.

Een tablet heeft geen telefoonmodule

1 van de redenen waarom een tablet doorgaans voordeliger is dan een smartphone, is dat er geen module in zit die verbinding met een telefoonnetwerk kan maken. Dat is in feite een chip die verbinding maakt met een provider zoals KPN, Youfone, Ben, T-Mobile of 1 van de andere providers in Nederland.

Je kunt met een tablet dan ook niet op de ’traditionele’ manier bellen met vrienden, familie & collega’s. Toch zijn er opties om wel te kunnen bellen via je tablet, door gebruik te maken van bellen via internet diensten zoals Skype of andere applicaties die hier op lijken.

Tablet als telefoon gebruiken is mogelijk met een omweg

Wanneer je toch wilt kunnen bellen met je tablet is het mogelijk om van een bellen via internet dienst gebruik te maken. Skype is daar een goed voorbeeld van. Dit programma ken je waarschijnlijk wel door het videobellen of de functionaliteit om te bellen.

Je kunt heel gemakkelijk met een vriend aan de andere kant van de wereld beeldbellen met Skype, maar je kunt er ook ‘gewoon’ mee bellen naar vaste en mobiele nummers. Mensen aan de andere kant van de lijn hebben dan geen Skype nodig, het lijkt voor hen alsof je vanaf je normale mobiele of vaste nummer belt, je kunt ook instellen dat de nummerweergave je ‘vaste nummer’ laat zien. Alles is mogelijk!

Skype als telefoon gebruikenDat werkt als volgt: Wanneer je de Skype app download naar je tablet, kun je jouw mobiele of vaste of mobiele telefoonnummer koppelen aan de applicatie. Er wordt dan een SMS of gesproken bericht naar jouw nummer gestuurd om te verifiëren dat het inderdaad jouw nummer is.

Nadat het verificatieproces is afgerond kun je bellen naar vaste en mobiele nummers. Je zult je de Skype tegoed moeten opwaarderen, dit kan bijvoorbeeld met iDeal of Paypal. Meer over de tarieven voor bellen naar vaste en mobiele nummers met Skype is te bekijken op: https://www.skype.com/nl/features/call-phones-and-mobiles/

Als je van plan bent om regelmatig je tablet als telefoon te gaan gebruiken, is het een goed idee om een abonnement te nemen. Je koopt dan bijvoorbeeld 100, 200 of 300 minuten van te voren in en de kosten per minuut zijn bij Skype lager dan wanneer je per minuut afrekent.

Een beetje te vergelijken met prepaid en een sim-only abonnement dus. Nog een tip is om een (draadloze) headset aan te schaffen om mee te bellen. Het ziet er immers een beetje vreemd uit als je met een tablet aan je oor aan het bellen bent, de apparaten zijn er ook niet op gebouwd dus je kiest beter voor een headset. Welke natuurlijk ook handig is als je filmpjes wilt bekijken.