4G of 3G internet bij je abonnement?

Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, dan zul je daar in veel gevallen ook een internet bundel of databundel bij willen afsluiten. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smartphone en om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken is internet toch wel erg belangrijk.

Natuurlijk is het geen absolute noodzaak, want als je veel tijd doorbrengt in je eigen huis of op kantoor dan kun je vaak ook van WIFI internet gebruik maken. Om nu direct Simyo opzeggen te overwegen is misschien ook weer wat te veel van het goede. Maar internet op je telefoon hebben is toch zeker wel handig om te hebben. Je kunt dan op iedere plek een berichtje sturen, in contact staan met vrienden op social media etc. Als je echter een internet bundel bij je abonnement wilt gaan afsluiten dan sta je voor de keuze: 4G of 3G internet? In dit artikel wat meer informatie.

Verschil 4G en 3G internet

4G of 3G internet4G is de opvolger van 3G. Het grote verschil zit hem in de snelheid van het internet. Bij 3G was er een gemiddelde van 7Mbps haalbaar in de praktijk. Bij 4G ligt dat gemiddeld op 20Mbps, bijna 3 keer zo snel dus. Een aanzienlijk verschil in snelheid wat je ook echt wel goed merkt. Als je gewoon wat dingen aan het opzoeken bent op het internet dan zul je direct een verschil merken. Het verschil wordt helemaal goed merkbaar als je bijvoorbeeld filmpjes kijkt of applicaties aan het downloaden bent. Aangezien het in die gevallen om grotere hoeveelheid data gaat, is het verschil nog beter merkbaar.

Wat is de beste keuze voor jou?

Sommige simonly providers bieden standaard een 4G snelheid aan, terwijl je er bij andere providers weer zelf voor kunt kiezen (vaak tegen meerprijs). In dat laatste geval zul je voor jezelf moeten bepalen of dat het waard is. Als je veel gebruik maakt van het mobiele internet en snelheid voor jou belangrijk is, dan is het zeker het overwegen waard. Controleer overigens altijd wel je telefoon of deze overweg kan met 4G, als dat niet het geval is dan zul je er weinig aan hebben. Neem je het internet op je telefoon eigenlijk alleen maar om wat extra bereikbaar te zijn en soms wat op te zoeken, dan zijn de extra kosten voor sneller mobiel internet het wellicht niet waard. Maar uiteindelijk moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen of het de extra kosten waard is.

Bij het kiezen van een sim only abonnement voor mobiel bellen en internetten zit vaak ook verschil tussen de internetsnelheden die worden aangeboden.

De meeste providers zullen al het nieuwe 4G aanbieden. Er zijn echter ook aanbieders die nog van een 3G netwerk gebruikmaken en waar de internetsnelheid dus een stuk langzamer is.

Wat precies het verschil is tussen 4G en 3G internet zullen we proberen hier uit te leggen. We kunnen je vertellen wat het verschil in snelheid is tussen de twee, maar ook wat dit uiteindelijk in de praktijk betekent.

Mensen die internet belangrijk vinden en veelvuldig gebruikmaken van mobiel internet om bijvoorbeeld video’s en streaming televisie op hun telefoon te kijken zullen beter af zijn met een abonnement met 4G internet.

Verschil snelheid 3G en 4G

De namen 3G en 4G duiden op de generatie van de mobiel internetverbinding. 3G is de derde generatie en 4G de vierde generatie mobiel internet.

Daarvoor hadden we in Nederland dus ook nog 1G en 2G alhoewel deze eigenlijk nooit onder deze naam bekend hebben gestaan. Met iedere generatie wordt het mobiel internet weer sneller. Het verschil in snelheid is tussen de twee is erg groot. Zo kan je met 4G wel tien keer zo hoge internetsnelheden behalen als met 3G.

Met de 3G internetverbinding kan je een snelheid van maximaal 10 MB per seconde halen. Met de 4G verbinding loopt dit in theorie op naar 100 MB per seconde. In de praktijk zullen de snelheden vaak wel wat lager liggen. Maar een tien keer sneller verbinding met 4G internet is wel realistisch.

4G voordelen in de praktijk

In de praktijk betekent 4G internet dat je telefoon veel sneller zal zijn wanneer deze een internetverbinding nodig heeft. Zo zal het downloaden van een mp3 bijvoorbeeld slechts een paar seconden in beslag nemen en niet een volle minuut.

Daarbij geeft het 4G internet je ook nieuwe mogelijkheden op je telefoon. Zo kan je bijvoorbeeld streaming televisie kijken in een hoge beeldkwaliteit. Dit is met een 3G verbinding een stuk moeilijker.

Niet alleen omdat de internetsnelheid tien keer lager is, maar ook omdat het downloaden niet onmiddellijk begint. Bij een abonnement met 4G is dit wel het geval en dit zal ervoor zorgen dat je zonder enige problemen alles met je telefoon kunt doen wat je maar wenst.

Providers met 4G internet

De grote providers van mobiel bellen en internet zullen al wel zijn overgeschakeld naar een 4G netwerk. Providers als KPN, Telfort, T-Mobile en Vodafone hebben netwerken die deze snelheden van het internet kunnen verzorgen.

De kleinere providers maken vaak gebruik van het netwerk van één van deze grotere providers. Dit wil echter niet zeggen dat zij ook dezelfde internetsnelheid aan kunnen bieden. Sommige providers worden beperkt en bieden daarom nog 3G internet aan.

Dit is niet ideaal als je de volledige mogelijkheden van je nieuwe smartphone wilt benutten. Dan heb je een sim only abonnement met 4G nodig. Let hier dan ook goed op bij het afsluiten van een abonnement.