Ga je voor Android of toch iOS (iPhone)?

Als je een sim only abonnement gaat afsluiten, zul je zelf voor een nieuw toestel moeten zorgen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd een compleet nieuw toestel te zijn. Er zijn ook genoeg mensen die hun huidige telefoon nog even behouden, of een tweedehands toestel aanschaffen. Voor welke optie je ook gaat kiezen, het is in ieder geval belangrijk om te kiezen welke besturingssysteem je wilt gaan gebruiken. De 2 grootste zijn Android en iOS (in producten van Apple). In dit bericht een vergelijking tussen beide.

Android

androidAndroid is een open-source platform dat is ontwikkeld door Google. Het wordt door diverse fabrikanten zoals Samsung, HTC en LG gebruikt. Deze fabrikanten maken gebruik van het basis besturingssysteem en geven hier vervolgens hun eigen draai aan. Android biedt fabrikanten namelijk de mogelijkheid om zelf dingen toe te voegen en aan te passen.

Zo zal Android in de basis wel hetzelfde zijn op een Samsung of HTC toestel, maar toch net weer een beetje anders. Het voordeel van Android is dat het vrij flexibel is, maar tegelijkertijd ook zeer flexibel. Daarnaast ben je hiermee niet gebonden aan een merk, wat bij iOS wel het geval is. Android wordt zoals gezegd door meerdere fabrikanten gebruikt. Veel goedkopere telefoons zijn ook met dit besturingsysteem uitgerust. Die hebben vaak ook geen navigatie op smartphone, wat toch wel handig kan zijn. Alhoewel Google Maps wel beschikbaar is uiteraard. De Youfone app is overigens ook beschikbaar voor Android.

iOS van Apple

iOSiOS is het besturingsysteem van Apple. Als je hier van gebruik wilt maken zul je dus een iPhone moeten nemen. Dit besturingssysteem wordt enkel in producten van Apple gebruikt. Je bent hier dus bij iOS direct aan verbonden. Het systeem werkt prettig, snel en is gebruiksvriendelijk. Sommige mensen zijn Apple fans en hebben een computer, laptop, tablet van het merk.

In dat geval moet daar natuurlijk ook een smartphone van het merk bij worden aangeschaft. De telefoons zijn razend populair, maar wel vrij prijzig in de aanschaf. Op de tweedehands markt zijn wel wat oudere modellen op de kop te tikken voor een schappelijke prijs, wil je echter het nieuwste model aanschaffen in de winkel moet je toch wel rekenen op €600 – €700,-. Een flinke uitgave natuurlijk, maar je hebt dan wel het nieuwste van het nieuwste van Apple.

Wil je dus een hele nieuwe telefoon aanschaffen en heb je een klein budget, dan zul je in de meeste gevallen zijn aangewezen op Android. Als je met datzelfde kleine budget toch liever een Apple telefoon hebt, kun je beter op de tweedehands markt gaan kijken want nieuwe toestellen zijn vrij kostbaar.

Bekijk ook onderstaand filmpje met een vergelijk tussen Android & iOS: