Hoe kies je een telefoon die bij jou past?

Een nieuwe telefoon aanschaffen is natuurlijk een heel persoonlijke keuze. Sommige mensen hebben weinig eisen en willen vooral gewoon bereikbaar zijn. Een andere groep wil juist het laatste nieuwe model smartphone hebben met de nieuwe snufjes. Hoe bepaal je nu wat een goede telefoon voor jou is? Wij geven een aantal tips.

Wil je een iPhone of een Android?

De twee grootste besturingssystemen zijn iOS (van de iPhone) en Android. Dit laatste systeem wordt op diverse merken geleverd zoals Samsung, HTC, LG en nog vele anderen. Beide systemen zijn zeer ver ontwikkeld en handig in het gebruik, Apple wordt over het algemeen gezien als iets gebruiksvriendelijker waar Android meer instelmogelijkheden heeft of dingen op de telefoon naar eigen smaak in te stellen. Sommige mensen zweren bij Apple telefoons, terwijl anderen er niets van willen. Het is goed om hier eerst eens over na te denken, want zo kun je een stuk gerichter gaan zoeken naar een nieuwe telefoon. Als je trouwens in de auto zit, moet je echt je telefoon niet gebruiken! Zo voorkom je ongelukken op de weg.

De hardware van de telefoon

De hardware zijn alle fysieke zaken van de telefoon. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar de processor en het geheugen dat in de telefoon aanwezig is. De snelheid van de processor wordt meestal uitgedrukt in GHz. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer rekenkracht de telefoon tot zijn beschikking heeft. En dit heeft weer een effect op de snelheid van de telefoon. Hier kun je ook uitleg over krijgen in de KPN winkel bij jou in de buurt. Mocht dat nodig zijn.

Het RAM of  werkgeheugen is het onderdeel van de telefoon waar alles tijdelijk op wordt weggeschreven, meer werkgeheugen tot je beschikking hebben zorgt doorgaans ook voor een snellere telefoon. Daarnaast is er nog de opslagruimte, waar muziek, filmpjes en foto’s op worden geslagen. In een iPhone is het niet mogelijk om dit naderhand te updragen, bij veel Android telefoons is dit wel het geval. Als je telefoon dus vol begint te raken met muziek en andere bestanden, dan kan dit worden opgewaardeerd. Bij een iPhone moet je hier vooraf een beslissing over nemen, want updragen naar meer opslagruimte behoort dus niet tot de mogelijkheden. Je kunt je sim only hier vergelijken.

De batterij van de smartphone is ook niet onbelangrijk

Er wordt steeds meer gedaan met de smartphones en de batterij heeft daar ook onder de lijden. Het is dus zeker niet onbelangrijk om naar de capaciteit van de batterij te kijken. Dat wordt uitgedrukt in mAh. Veel telefoons zullen 2500 mAh hebben, maar hoe hoger dit is hoe langer de batterij mee zou moeten kunnen gaan. Alhoewel de capaciteit van de batterij een rol speelt, zijn er ook nog verschillende instellingen die kunnen worden uitgeschakeld om batterij te besparen.