Nieuwe telefoon kopen zonder lening is een flinke investering

Er is geen gebrek aan nieuwe telefoons die op de markt komen. Vrijwel iedere maand komen er wel nieuwe modellen uit. Apple introduceert vrijwel ieder jaar een nieuw model en ook concurrent Samsung komt zeer regelmatig met een nieuw vlaggenschip model op de markt. De technologie op dit gebied gaat erg snel. Sommige mensen willen hun Simyo opzeggen om het nieuwe toestel te verkrijgen. Tel je daar andere fabrikanten bij op, dan is er vrijwel iedere maand een nieuw model smartphone op de markt te vinden. Keuze genoeg dus!

Doordat de technologie zo snel gaat, ben je volgend jaar alweer behoorlijk uit de mode met je smartphone. Maar een goede investering is zo’n nieuwe telefoon nu ook weer niet. Doordat de technologie zo snel gaat, verliezen de telefoons snel hun waarde. Als je vorig jaar bijvoorbeeld een iPhone X gekocht hebt voor €1000, dan kun je deze nu nog verkopen voor misschien €700,-. Dat is een afschrijving van maar liefst 30%! Omdat het om technologie gaat is er altijd snel weer iets nieuws. Zelfs auto’s schrijven meestal minder snel af! Daarom willen we het vandaag eens hebben over of het nu wel zo’n goed idee is om een nieuwe telefoon te kopen. Want iedereen wil wel wat geld in zijn zak houden, toch?

Lange termijn of korte termijn?

nieuwe telefoon kopenHet probleem met technologie zoals een smartphone is zoals gezegd dat er veel ontwikkeling is op dit gebied. Over een jaar is er alweer een nieuw model waardoor het vorige model een stuk minder populair wordt. Dat is simpelweg hoe het in zijn werking gaat. Vandaar dat de afschrijving zo hoog is op dit soort goederen. Veel mensen willen altijd het nieuwste van het nieuwste en dat kost nu eenmaal een hoop geld.

Koop je een nieuwe smartphone met de intentie om hier 5 jaar mee te doen, dan is het zeker geen slechte investering. Na een bepaald punt worden de telefoons niet veel minder meer waard. Koop je de telefoon met het idee om hem volgend jaar alweer in te ruilen of door te verkopen, dan heb je doorgaans meer afschrijving. Veel mensen sluiten dan ook een lening af bij een provider met maandelijkse kosten. Zo lijkt het een stuk voordeliger, maar onder de streep ben je duurder uit.

Kies zelf voor tweedehands om kosten te besparen

We hebben het in dit artikel voornamelijk gehad over het aanschaffen van een nieuwe telefoon. Je kunt natuurlijk een telefoon aanschaffen bij een telefoonwinkel, of je kunt hiervoor een lening afsluiten. Dit laatste maakt het nog duurder, omdat je naast de afschrijving vaak ook nog eens rente moet betalen. Zo verlies je dubbel geld! Ben je bereid om die afschrijving te nemen en wil je gewoon en snel en nieuw model telefoon in je bezit hebben, dan kun je hier uiteraard voor kiezen. Wil je liever geld overhouden aan het einde van de maand of jaar? Dan kun je beter een wat ouder toestel kopen, bijvoorbeeld tweedehands. Dat kan je namelijk veel geld opleveren.

Als je slim bent en je wilt geld besparen, dan kun je overwegen om zelf voor een tweedehands toestel te gaan. Het nadeel is dat je meestal 1 (of meerdere) modellen achterloopt en dus het nieuwste van het nieuwste model smartphone in je bezit hebt. Als dat je niet zoveel doet, is dit misschien wel de meest voordelige manier om een redelijk recente smartphone in je bezit te hebben. Combineer dit met een sim only abonnement en je belt zeer voordelig!