Verzekering afsluiten bij je smartphone?

Als je een abonnement afsluit bij een provider en daar een toestel bij neemt, dan betaal je hier vaak zelf voor. Wij zijn misschien wat bevooroordeeld, maar een sim only abonnement met daarbij een los toestel is doorgaans een stuk voordeliger.

Mocht je toch voor een KPN maandelijks opzegbaar abonnement in combinatie met een telefoon kiezen, dan heb je vaak de mogelijkheid bij de provider om de telefoon te verzekeren. Uiteraard is dit een bijkomende maandelijkse kostenpost, maar zorgt er wel voor dat je telefoon wordt vervangen als er iets mee gebeurd. Is het de moeite waard om zo’n telefoon verzekering af te sluiten? In dit artikel lees je er meer over.

Ongeluk zit in een klein hoekje

Een telefoon is natuurlijk een kostbaar bezit. De meeste nieuwe modellen zijn enkele honderden euro’s waard. Toch maak je heel regelmatig gebruik van de telefoon en er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. Je laat hem vallen, verliest hem of morst er vloeistof overheen. Maar een smartphone kan natuurlijk ook gestolen worden.

Natuurlijk is het belangrijk om goed op te blijven letten, maar er kan natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. In zo’n geval kunnen de kosten al snel oplopen. De telefoon moet worden gerepareerd of in het geval van verlies of diefstal moet er zelfs een hele nieuwe worden aangeschaft. Het idee van een smartphone verzekering is dat je dit dan wordt vergoed door de verzekeraar, wat natuurlijk een prettige gedachte is. Je kunt soms ook batterij besparen door de instellingen goed te zetten.

In de praktijk blijkt het echter dat er veel uitzonderingen zijn in de polis, waardoor je alsnog (deels) zelf voor de kosten moet opdraaien. De kosten voor de premie zijn vaak ook vrij hoog. Ook is er vaak een vrij hoog eigen risico. Bij het afsluiten van een abonnement wordt er door de medewerkers van de winkel vaak aangedrongen op het afsluiten van zo’n verzekering. Het kan in bepaalde gevallen interessant zijn, maar lees wel altijd de kleine lettertjes.

Zelf zorgen voor de reparatie in veel gevallen voordeliger

Het onderdeel wat regelmatig kapot gaat bij smartphones is het scherm. De telefoon is bijvoorbeeld gevallen en er zit een barst in het scherm. Vaak kan de verzekeraar deze vervangen, maar dan moet wel het eigen risico betaald worden. Het scherm van de telefoon vervangen kan doorgaans al voor zo’n €100,-.

Als je de betaalde premie van de afgelopen maanden en het eigen risico bij elkaar optelt, ben je mogelijk nog duurder uit dan de reparatie uit eigen zak betalen. Een verzekering voor je smartphone afsluiten kan dus in bepaalde gevallen interessant zijn, het geeft eigenlijk vooral een prettig gevoel. Maar als je er rationeel naar kijkt, zul je in de meeste gevallen tot de conclusie komen dat je het geld voor de premie veel beter opzij kunt zetten voor een eventuele reparatie.

Bekijk ook onderstaande video: